El govern francès troba la fórmula per contenir als “armilles grogues”

Rate this post

A la quarta va la vençuda. El govern francès ha trobat aquest dissabte la fórmula per contenir les protestes dels gilets jaunes (“armilles grogues”): detencions preventives i desplegament de 89.000 policies i gendarmes, més d’un per cada dos manifestants (la setmana anterior eren 65.000 agents). A més, els agents tenien ordre d’intervenir ràpidament contra els autors d’aldarulls per impedir destrosses i barricades.

A París han utilitzat canons d’aigua a pressió, gasos lacrimògens i, per primer cop en més de quaranta anys, una dotzena de vehicles blindats. Els agents escorcollaven agressivament els manifestants per confiscar cascos, ulleres protectores i màscares antigàs de les seves bosses i deixar-los així exposats als gasos lacrimògens i les porres.

Comerços tancats

El menor nombre d’incidències també es deu que la major part dels comerços van tancar, protegits els seus aparadors per planxes de fusta. També ho van fer monuments i museus, com la torre Eiffel o el Louvre, i 36 estacions del metro i del tren de rodalies.

A les sis de la tarda d’aquesta quarta jornada de protesta, havien estat detingudes 1.385 persones a tot França, 700 d’elles a París, segons el ministre francès d’Interior, Christophe Castaner.

Hi ha 55 ferits, entre ells tres policies, a causa dels aldarulls, segons la Prefectura de Policia. Aquestes xifres són molt lluny dels 201 manifestants i 284 agents ferits de dissabte passat. També van ser escasses les escenes de guerrilla urbana com les que l’anterior cap de setmana van traumatitzar el país i van deixar molt tocada la seva imatge exterior.

Aldarulls seriosos a París

Els incidents més seriosos van passar a París. Els primers xocs entre policies i manifestants, amb càrregues i llançaments de gasos lacrimògens, es van produir a mig matí a l’avinguda dels Camps Elisis, principal punt de concentració dels “armilles grogues”.

Grups dispersos van cremar alguns vehicles i van destruir mobiliari urbà per aixecar barricades a les zones adjacents, com a avinguda Marceau, parc Monceau, Grans Bulevards i estació de Saint Lazare.

També hi va haver aldarulls en altres ciutats: Bordeus, Tolosa, Marsella, Lió, Nantes, o Carcassona. Les protestes han seguit el mateix patró. concentracions pacífiques de persones sense pla ni organització fins al migdia, moment en què alguns manifestants començaven a enfrontar-se a les forces de l’ordre. Porres, gasos lacrimògens i projectils d’escuma contra pedres i algunes barricades.

Autopistes tallades

Les “armilles grogues” també van bloquejar o van filtrar el pas de vehicles en desenes de llocs per tot el territori, en particular en alguns punts estratègics de la xarxa d’autopistes, com en les dues principals entrades des d’Espanya, a Biriatou (País Basc) i Le Boulou (Catalunya), que van provocar cues quilomètriques.

El ministeri de l’Interior ha comptabilitzat 125.000 persones a les accions organitzades per les “armilles grogues” a tot el país.

El primer ministre francès, Édouard Philippe, va expressar la seva satisfacció per l’acció de la policia i va posar l’accent en què ara és el moment del diàleg, ja iniciat per ell mateix amb representants del moviment, i que “ha de continuar”. Philippe va avançar que el president francès, Emmanuel Macron, es pronunciarà públicament per aportar elements a aquest diàleg.

Estratègia provocadora

Des de l’oposició, el líder del partit esquerrà França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, va criticar al Govern per l’estratègia “provocadora” de la policia i es va preguntar si “la consigna no era crear violència”. Segons el parer de Mélenchon, la mobilització evidencia el “fracàs total de la campanya de desmotivació i d’intimidació” des del poder.

Encara que les protestes del moviment de les “armilles grogues”, anomenades així per la peça reflectant que duen posada, van començar en contra de la pujada dels impostos al carburant -taxa ja anul·lada per l’Executiu per apaivagar el malestar- s’han ampliat per queixar-se per la pèrdua de poder adquisitiu i demanar la dimissió del president Macron.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »