El govern espanyol aprova el mateix objectiu de dèficit per avançar en els pressupostos

Rate this post

“El govern té la intenció ferma de presentar al gener a les cambres un projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) amb el convenciment que són els que necessita el nostre país” tot i que no té els suports necessaris. Així, en Consell de Ministres, s’han aprovat els mateixos objectius de dèficit que el passat juliol com a primer pas per tirar endavant els Pressupostos. Així ho ha dit la portaveu del govern de Sánchez, Isabel Celáa, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Com a novetat, la portaveu ha anunciat l’aprovació d’un pla de xoc contra l’atur juvenil, dotat amb 2 mil milions d’euros i amb l’ambició de rebaixar l’atur juvenil en 10 punts, i preveu 2,9 milions de contractes fixos fins el 2021.

Primers passos pels PGE

El Consell de Ministres s’ha reunit avui divendres per tal d’evaluar els objectius d’estabilitat que ha d’enviar a les Corts abans de la presentació del projecte de pressupostos del 2019. Uns pressupostos pels quals l’Executiu encara no té els suports necessaris, però necessitava fer aquest primer pas per començar a desenvolupar-los. “Es tracta d’un projecte de Pressupostos que obligarà que totes les forces polítiques el discuteixin i tots ells tindran una oportunitat per dir el que en pensen”. 

Així doncs, el Consell de Ministres ha tornat a aprovat els objectius de dèficit, i ha assegurat que són els mateixos que es van presentar al juliol i que no van ser aprovats pel Congrés de Diputats. Ja aleshores, el govern espanyol estimava el 2018 un dèficit del 2,7%, cinc dècimes més de l’acordat amb Brussel·les, i va actualitzar al juliol l’objectiu d’estabilitat en un 1,8% de cara el proper any. Ara, tornen a enviar els mateixos objectius d’estabilitat, de manera que la intenció és aprovar els pressupostos amb l’objectiu de dèficit vigent. 

La presentació d’aquestes xifres “és purament un tràmit”, ha assegurat Celáa, i en cas que “aquest objectiu torni a ser tombat, els pressupostos entraran amb l’objectiu de dèficit que hi hagi aprovat ara mateix”. 

Pla de xoc contra l’atur juvenil

Segons ha explicat la ministra de Treball, Magdalena Valerio, el Consell de Ministres ha aprovat un pla de xoc per lluitar contra l’atur juvenil, que “també tindrà en compte el sistema nacional de garantia juvenil, pensat per a joves menors de 30 anys que no tenen feina ni formació”. Estarà dotat amb 2 mil milions d’euros, finançats amb fons de competència sectorial. La intenció és la de rebaixar l’atur juvenil en 10 punts, i preveu 2,9 milions de contractes fixos fins el 2021.

Segons Valerio, “la situació ho demana”. “Els joves no només són el futur, sinó també el present” i “l’ocupació jove és precària amb bretxes salarials de fins el 50% comparat amb els contractes de majors de 30 anys”, assegura Valerio. 

El pla preveu un eix de sis plans d’actuació, entre els quals hi entren mesures d’orientació, formació i programes mixts de formació i ocupació. “El que es propiciarà és la formació en competencies clau com la digitalització, el foment de les start-ups i TICS de dones, un programa de retorn del talent, etcètera”.

A més, Valerio ha explicat que “es farà tot en coordinació amb les comunitats autònomes amb responsables d’orientació, que es dedicaran a fer itineraris d’inserció laboral”. “El que volem és que es treballi d’una manera molt col·laborativa per part de les institucions públiques implicades, i que existeixi una Finestreta Única”, ha conclòs.

Anar a la font
Carlota Serra

Powered by WPeMatico

Translate »