El govern espanyol acusa de sedició els comerciants que secundin el Tancament de Caixes

Rate this post

Tal dia com avui de l’any 1899, fa 119 anys, el capità general de Catalunya, Eulogi Despujol i Dusay, per ordre del president del govern espanyol, Francisco Silvela, publicava un ban que declarava sediciosos els comerciants que secundessin el Tancament de Caixes. Aquell moviment s’havia originat setmanes abans i era un acte de protesta dels botiguers i dels industrials de Barcelona contra les polítiques fiscals que havia dictat el ministre espanyol d’Hisenda, Raimundo Fernández Villaverde.  Els nous impostos d’utilitats del treball i de cèdules personals —que havien de rescabalar l’Estat de la despesa de la guerra de Cuba— es van calcular amb uns tipus impositius per a Barcelona infinitament superiors als de Madrid.

A tot això se sumava l’incompliment del programa de reformes econòmiques del govern Silvela, que preveia la negociació d’una autonomia fiscal per a Catalunya. El ministre Fernández Villaverde s’havia negat sistemàticament a obrir les negociacions amb l’únic propòsit d’erosionar políticament la figura del vicepresident de l’executiu, Camilo García de Polavieja, partidari d’un concert econòmic per a Catalunya semblant al que conservaven el País Basc i Navarra. La Lliga de Defensa Industrial i Comercial, que en el decurs d’aquell any havia pilotat la campanya del concert econòmic i que havia promogut el Tancament de Caixes i la gran manifestació del 20 d’octubre, havia estat il·legalitzada el dia anterior.

També el dia abans el govern Silvela havia decretat l’estat de guerra a Catalunya. Immediatament, la major part de la premsa de Madrid es va sumar a l’ofensiva governamental. La Época, per exemple, deia que “no hay motivos para asombrarse por el concepto de sediciosos” i després atacava la premsa i la classe política catalanes acusant-les d’haver fomentat una rebel·lió. Deia també que “los periódicos que con tan poco tino hablan y añaden leña al fuego […] los diputados y senadores de Barcelona no han debido leer el apartado 5º del articulo 250 del Código Penal; así pues, todo lo que envuelve una amenaza al Estado cae bajo la jurisdicción de la autoridad militar una vez proclamado el estado de guerra”.

Imatge: Manifestació del 20 d’octubre a Barcelona / Arxiu d’El Nacional

Anar a la font
Marc Pons

Powered by WPeMatico

Translate »