El govern de la República ordena actuar militarment contra la Generalitat

Rate this post

Tal dia com avui de l’any 1934, fa 84 anys, en el marc dels fets del Sis d’Octubre i la proclamació de l’Estat Català dins la República Federal espanyola ―i segons la premsa de l’època―, el general Domènec Batet, capità general de Catalunya, es reunia a la Casa dels Canonges amb el president de la Generalitat Lluís Companys i li comunicava formalment que havia rebut ordres del president del govern de la República Alejandro Lerroux d’actuar militarment en cas que es produís la proclamació.

La nota que va transcendir a la premsa, i que hauria estat facilitada per la Generalitat, deia textualment: “Las órdenes que ha recibido del Gobierno ―de la República espanyola― le obligan, en caso de un posible alzamiento, a proceder con toda la energía del fuero militar, y como medida previa ha ordenado el desarme de determinada unidad ―referit a les forces d’ordre públic de la Generalitat― y que fueran subidas al Castillo de Montjuich piezas de artillería pesada”.

Malgrat les amenaces, el govern Companys proclamaria l’Estat Català a un quart de nou del vespre, i poc després l’exèrcit espanyol es desplegaria pels carrers de Barcelona, des dels diversos quarters militars de la ciutat, amb l’objectiu de prendre a l’assalt el Palau de la Generalitat. Les forces de la Generalitat i dels partits i sindicats lleials al govern de Catalunya resistirien fins a primera hora de l’endemà. Aquella intervenció militar se saldaria amb el balanç de 72 morts i 252 ferits.

Anar a la font
Marc Pons

Powered by WPeMatico

Translate »