El govern basc desqualifica Puigdemont per afirmar que el 155 no es va aplicar a Euskadi ni amb mil morts d’ETA

El portaveu del govern basc i conseller, Josu Erkoreka, ha qualificat de “impertinents i desafortunades” les paraules de l’expresident, Carles Puigdemont, sobre l’aplicació del 155 i ETA, i ha emplaçat a no prendre-les en compte. D’aquesta manera, s’ha referit a les declaracions realitzades per Puigdemont ahir en què va rebutjar que es repetís l’article 155 a Catalunya perquè pugui haver “indicis de violència”, i ha afirmat que al País Basc hi va haver “gairebé mil morts” d’ETA i no es va aplicar mai aquest precepte de la Constitució.

En una entrevista a Onda Basca, Erkoreka ha assegurat que “és tan evident que són desafortunades i impertinents que, probablement, el millor és no prendre-les en consideració”. “Vull situar-les en el moment de tensió que estan vivint a Catalunya i, particularment, el senyor Puigdemont. En aquest context, segurament no ha encertat en l’expressió ni en el que volia dir”, ha afegit.

Erkoreka ha opinat que “ningú considera que són oportunes ni encertades aquestes expressions”, encara que ha apuntat que “això no enterbolirà la relació de lleialtat i col·laboració que sempre ha existit entre els dos executius”.

En aquest sentit, ha assegurat que al govern basc li sorprèn “la celeritat amb què estan succeint declaracions relacionades amb el 155 i presentant un plantejament cada vegada més proper a la seva efectiva aplicació”, en al·lusió també a les realitzades per Pedro Sánchez, que ha defensat que es pugui recórrer, si cal, a la seva aplicació fins i tot amb un executiu en funcions.

“Jo penso que no es donen, en absolut, les condicions objectives perquè s’apliqui el 155, però és que dilluns d’aquesta mateixa setmana el lehendakari va ser molt més contundent encara i va dir que ell no veia l’aplicació del 155 ni ara ni mai”, ha manifestat.

En aquesta línia, ha lamentat que en aquesta precampanya “tothom estigui recorrent a màximes com la del 155, que són molt estridents i traumàtiques per al debat polític”. “Les estan incorporant amb una frivolitat i lleugeresa que no hauriem de prevaler en una campanya, sobretot, quan venim d’una impossibilitat de formar govern i seria bo que les formacions polítiques construïssin els seus discursos, en aquesta segona fase, en clau més responsable i més constructiva perquè, després de les eleccions, sigui factible l’entesa que propiciï la formació d’un govern”, ha conclòs.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: