El Govern apuja les tarifes públiques de les residències per a dependents severs

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha publicat aquest dijous una nova ordre que apuja un 5,8% les tarifes públiques de les residències per a dependents severs. El Govern assumirà el cost corresponent a l’activitat del 2019, que es calcula que serà de 14,2 milions d’euros. L’objectiu és que les tarifes residencials dels usuaris amb un grau 2 (dependència severa) s’igualin amb les de grau 3 (gran dependència) en un termini màxim de dos anys, i que la plaça costi 1.869,41 euros en les dues categories.

La conselleria argumenta que les exigències d’atenció a un usuari de grau 2 i de grau 3 cada cop són més semblants, perquè en els dos casos acostumen a ser perfils de malalts crònics de complexitat i discapacitat semblants. Així, l’increment –assenyala la conselleria– permetrà millorar la qualitat assistencial i també les condicions laborals dels treballadors del sector.

A més, els usuaris de grau 2 ja representen el 50% del total de persones en residències, mentre que l’any 2012 eren només el 35%. En canvi, els de grau 3 han passat de ser el 65% dels usuaris al 50%. Amb tot, fins ara la cartera de serveis socials del 2011 establia una tarifa diferent, amb una diferència d’uns 300 euros.

A Catalunya hi ha 39.936 places residencials que reben finançament públic i que donen cobertura al 8,3% del total de persones més grans de 80 anys. Una dada superior a la de qualsevol comunitat autònoma.

Els rics moren a casa, els pobres en residències

Els rics moren a casa, els pobres en residències

El Govern assumirà pràcticament el cost d’aquest increment a l’espera que l’executiu espanyol augmenti el finançament de l’atenció a la dependència, congelat des del 2011. De fet, aquest any s’han invertit uns 1.550 milions d’euros, el 88% dels quals provenen dels recursos públics de la Generalitat. La Llei de Dependència estableix, amb tot, que s’hauria de finançar a parts iguals amb l’administració espanyola.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: