El gos és el millor amic del cor i del cervell

Fa uns dies explicàvem com la ciència determinava que els gossos són una excel·lent ajuda per detectar alguns tipus de càncer. Doncs bé, ara s'ha sabut que dos nous estudis han revelat els beneficis dels gossos per a les persones afectades amb problemes cardiovasculars seriosos.

Els resultats obtinguts d'ambdós estudis han estat possibles gràcies que els estudis s'han pogut basar en altres d'anteriors que ja apuntaven en la direcció que els gossos tenen relació amb una reducció en els factors que contribueixen als riscos cardíacs i altres problemes cardiovasculars.

Gos pilota

Els dos nous estudis, publicats a la revista Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes han trobat una relació entre els gossos i un menor risc de mort entre les persones que ja han patit un atac cardíac o un vessament cerebral.

El primer estudi

 

Va ser dut a terme per investigadors de la Universitat d'Uppsala i la Universitat Sueca de Ciències Agrícoles. Va utilitzar el Registre Nacional de Pacients de Suècia per identificar les persones de 40 a 85 anys que havien experimentat un atac cardíac o un accident cerebrovascular isquèmic entre 2001 i 2012. Això va significar revisar els historials mèdics de 344.272 individus, dels quals gairebé un 46% havia patit un atac cardíac i més d'un 53%, un accident cerebrobascular. Els investigadors es van adonar aviat que aquells que tenien gossos comptaven amb millors perspectives de salut que els que no els tenien.

En concret, els que havien tingut un infart, tenien un risc un 33% menor de mort després d'haver estat hospitalitzats si tenien gos i vivien sols i un risc un 15% si vivien amb un gos i algun ésser humà més. Quant als que havien patit un vessament cerebral, els percentatges tenint en compte les situaciónes anteriorment descrites eren d'un 27% i un 12% menor.

La principal raó per la qual els científics creuen que les xifres són tan bones en el cas dels que han patit un problema greu i tenen gos, és que estar a cura de l'animal obliga als seus amos a romandre actius físicament diàriament, ja que els gossos necessiten sortir diverses vegades al dia al carrer per estar bé. A més, la companyia que proporcionen els ajuda a no sentir-se en solitud i a experimentar menys freqüentment estats negatius d'ànim.

Com assenyalen els investigadors, l'aïllament social és un factor important de risc per patir una pitjor salut i provoca més taxes de mort prematura. Així mateix, revelen que ara tenen per davant una tasca d'investigació que confirmi una relació causal més poderosa i, al seu torn, establir les millors recomanacions sobre la prescripció de gossos per a la prevenció de les malalties ja esmentades.

El segon estudi

 

Aquest estudi va tenir lloc a l'Hospital Mount Sinai de Toronto i és una revisió sistemàtica i una metanàlisi de 10 estudis, que presenten dades de més de 3,8 milions de persones.

Ancià gos

Aquesta revisió també va trobar que les persones que posseeixen gossos tenen millors resultats de salut, en comparació amb les que no. Els amos de gossos, assenyalen els autors de la revisió, tenen un risc 24% menor de mortalitat, un risc 65% menor de mort després d'un atac cardíac i un risc 31% menor de mort per causes cardiovasculars.

Van ser capaços d'associar el fet de tenir un gos amb un exercici físic, amb nivells més baixos de tensió arterial i amb un millor perfil de colesterol més gran que en informes anteriors dels mateixos pacients.

 

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: