El Govern agilitza els ERTE i donarà l'atur sense tenir en compte la cotització prèvia

Notícies relacionades

L'esborrany Reial-Decret llei de mesures extraordinàries en l'àmbit laboral per la crisi de l'coronavirus que aprova aquest dimarts el Consell de Ministres i que encara s'està discutint no portarà sorpreses respecte al previst, a el menys per ara. No obstant això, fonts de l'Ministeri de Treball avisen que el text encara no està tancat.

Amb aquesta norma, es flexibilitzaran els expedients de regulació d'ocupació temporals (ERTEs), permetrà el cobrament de la prestació per desocupació sense complir el requisit de carència als afectats pels mateixos ( com ja va avançar Invertia ) i configura el dret dels treballadors a l'adaptació de la jornada laboral i / o una reducció de jornada especial, que podrà fins i tot arribar al 100%, quan la seva presència sigui necessària per atendre a una altra que, per raons d'edat, malaltia o discapacitat, requereixi d'una cura personal i directe.

Segons l'esborrany de Reial decret llei que està discutint el Consell de Ministres i al qual ha tingut accés Europa Press, també es permetrà als treballadors que puguin adaptar la seva jornada i / o reduir la mateixa si s'han vist afectats pel tancament de centres educatius o d'altres que dispensessin cures a la persona necessitada dels mateixos (centres de dia, per exemple).

No obstant això, des del departament que dirigeixen Yolanda Díaz avisen que aquest esborrany és una versió antiga i que pot patir modificacions.

Així mateix, el treballador es podrà acollir a aquest dret d'adaptar la jornada o reduir-la davant l'absència de l'cuidador habitual de la persona al seu càrrec per causes relacionades amb el coronavirus, amb la seva prevenció o amb evitar el contagi.

Aquest dret serà individual de cada un dels progenitors. L'objectiu d'aquestes dues mesures, segons explica el Govern, és configurar un conjunt de garanties per evitar l'aplicació de sancions per faltes d'assistència dels treballadors davant la necessitat d'atendre la cura de persones al seu càrrec.

Condicions dels ERTEs

D'altra banda, en l'esborrany s'estableixen algunes de les mesures que havien demandat sindicats i empresaris, com flexibilitzar els ERTEs de suspensió o reducció de jornada i reconèixer la prestació per desocupació contributiva a aquells treballadors que, afectats pels mateixos, no compleixin amb el requisit mínim de cotització.

Així mateix, no es computarà el temps en què el treballador cobri la prestacions n a l'efecte de consumir el període màxim de percepció, el que es coneix com "comptador a zero".

En relació als ERTEs, en l'esborrany d'aquest Reial-Decret es defineix concretament el que s'entén per força major en les actuals circumstàncies d'emergència i es simplifiquen els requisits per a la seva presentació.

El Govern assegura en el preàmbul de la norma que per complir amb el conjunt de mesures previstes en el text "s'habilitaran tots els crèdits necessaris".

elconfidencial.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *