El Govern aclareix els punts més conflictius de el decret que estableix l'estat d'alarma a Espanya

El decret d'alarma que va aprovar aquest dissabte el Govern per la crisi de l' coronavirus té alguns punts conflictius que l'executiu ha aclarit hores després de la seva posada en marxa. Aquests són alguns matisos a aquesta decisió, segons expliquen fonts de Govern a 20minuts.

Crítiques d'Urkullu i Torra

Segons el Govern, "estem davant d'una crisi sanitària i cal atendre la salut de les persones. Això no és qüestió de territoris ni de llocs. Activem un mecanisme previst per tallar qüestions excepcionals i afrontarem aquesta crisi amb tots els nostres recursos en tots els territoris ".

sancions

Sobre les sancions que inclou el decret, el Govern explica que "la Llei de l'any 81 és la que regula l'Estat d'Alarma i ens remetem al seu article 10 per al règim sancionador. Estem convençuts que la consciència social dels espanyols és àmplia i actuaran amb consciència i maduresa. Seran els cossos de seguretat de l'Estat, policies autonòmiques, locals … tots coordinats sota la direcció de el ministre d'Interior, els que vigilaran el compliment ".

L'Executiu afegeix que "el principal mètode per aturar la pandèmia és quedar-nos a casa. No hem innovat res en matèria sancionadora perquè ens remetem a la llei de l'81. Les sancions poden incloure multes, delicte de desobediència, tot allò que pot passar quan et saltes una norma. l'objectiu que busquem, aturar la pandèmia, provocarà sensatesa en la gent ".

Perruqueries i tintoreries

Sobre la inclusió de perruqueries i tintoreries al llistat de negocis que sí obriran durant l'alarma, el Govern explica que, en el cas de les perruqueries, es deu a "raons d'higiene per a la gent gran i amb dificultats de mobilitat per tallar-se el pèl i rentar-se el cap ", mentre que en el de les tintoreries, és" fonamental en el treball i manteniment d'hospitals i altres centres d'atenció ".

Discrepàncies al Govern i Consell de Ministres molt llarg

Sobre les possibles discrepàncies en el si de Govern ia la durada de el Consell, el Govern afegeix que "les deliberacions són secretes. És un moment que requeria de tot el temps necessari per ser rigorosos i precisos".

Ministeris implicats

Sobre per què són quatre els Ministeris que portaran les regnes de l'alarma, les fonts de l'executiu assenyalen que "hi ha els que han de treballar en aquesta situació excepcional, quatre àrees neuràlgiques: Sanitat; Transports perquè s'intervé la mobilitat; Defensa per a les Forces Armades; i Interior, de què depenen els cossos de seguretat. Les raons perquè estiguin aquests ministeris i no altres són instrumentals. l'autoritat competent és el Govern d'Espanya ", diuen.

Animals de companyia

Sobre com afecta aquest decret a les persones amb animals de companyia, el Govern explica que "cal utilitzar el sentit comú. Als animals se'ls podrà treure de manera individual i apel·lem a el bon criteri perquè això no l'utilitzin com una forma de passeig. Volem preservar vides i la salut. Hem de col·laborar tots ".

Filtració de l'esborrany de Reial Decret

Les fonts de Govern consultades expliquen que "és inacceptable que circuli un esborrany que s'està deliberant en aquest moment dins el Consell de Ministres i que pot patir modificacions. A ningú li deu estranyar que haguem estat tant de temps ja que estem alterant la vida de els ciutadans per un objectiu clar ".

Limitacions de desplaçaments

Sobre els desplaçaments en transport públic, "en els que són transports urbans, seguirà el 100% de serveis i en els mitja distància es reduiran a el 50%", matisa el Govern.

Moment de les decisions

Davant les crítiques sorgides per la reacció de Govern, l'Executiu replica que ha pres la decisió "quan l'havia de prendre, quan l'OMS ha declarat la pandèmia i quan les autoritats sanitàries ho recomanaven. El Reial Decret abasta el que necessitem però en els següents dies es podran afinar en les diferents àrees. Hem donat prova d'eficàcia i solvència fent aquest Reial decret en 14 hores ".

Espai Schengen i coordinació amb altres països

Fonts de Govern expliquen que "estem en comunicació amb altres països com Portugal, França, Marroc … Hem de seguir protegint l'espai comú europeu i que tinguem garanties sanitàries a les fronteres. La ministra d'Exteriors ha estat preocupada d'això".

treball

Sobre la força laboral a Espanya, el Govern creu que "no podem aturar el país. Hem recomanat el teletreball en aquelles empreses on es pugui fer, però hi ha altres sectors que no es poden paralitzar com l'agrícola. Amb aquest Reial decret, si necessitem que una empresa produeixi un article en un moment determinat, sabent que ho poden fer, per exemple les màscares, els demanarem que ho produeixin ".

Exèrcit als carrers

Davant la possibilitat que les Forces Armades intervinguin, el Govern explica que "l'Exèrcit ho veurem, si es necessita, en funcions de policia , de vigilància de béns, llocs, que les persones compleixin les restriccions de moviment. Fins i tot si ens cal transportar malalts, materials sanitaris … l'exèrcit ha metges que poguessin també atendre si fos necessari. Es tracta de no arribar a el col·lapse sanitari ".

Mesures econòmiques per al dimarts

Aquest dimarts, el Consell de Ministres es reuneix per abordar les mesures econòmiques paral·leles a l'alarma i a l'respecte, l'Executiu diu que "aquest Govern ha pres en dos Consells de Ministres mesures econòmiques. Necessitem seguir prenent mesures d'aquesta naturalesa".

Pablo Iglesias en el Consell de Ministres

Davant la polèmica presència de Pablo Iglesias en el Consell de Ministres quan estava en quarantena, les fonts de Govern assenyalen que "el ministre Iglesias no té el virus, però tot i així hem pres totes les mesures sanitàries necessàries i especials. Era important de donar la imatge en fons i forma d'un govern que està treballant per al nostre país com es mereix ".

Mesures concretes a Madrid

Sobre si hi haurà mesures concretes a la capital, el Govern explica que "prendrem totes les decisions que les autoritats sanitàries ens diguin. Les competències de sanitat segueixen estant en la comunitat autònoma, però aquestes competències les exerciran a les ordres de l'Ministeri de Sanitat. aquest Reial decret pretén protegir la salut de les persones en tots els llocs d'Espanya ".

periodistes

El Govern explica que "els periodistes poden moure per desenvolupar la seva feina i sota la llibertat d'informació i necessària informació que els ciutadans necessitaran. Demanem que els informadors ajudin a informar la ciutadania sobre el que han de fer o no. També hem considerat que aquells quioscos de premsa i que venen productes d'informació, són de primera necessitat ".

20 minutos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *