El gat fer baixa a les Guilleries

El gat salvatge i la mostela troben “llocs de refugi, aliment i aigua”

Un estudi premiat per la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar de la Universitat de Girona (UdG) ha permet captar imatges del gat fer (o gat salvatge) al massís de les Guilleries, entre les comarques d’Osona i la Selva. “Són animals poc estudiats. No estava certificat que n’hi hagués en estudis recents, en els últims 10 anys”, explica el director de l’estudi, el geògraf especialitzat en medi ambient Xavier Soler.

El gat salvatge (Felis silvestris) és un gat d’uns 45-80 centímetres de longitud fins a la cua i uns 35-40 centímetres d’alçada a la creu. “És un animal esquiu, que va molt a la seva. Això és un pas de fauna i potser no hi torna a passar fins d’aquí a dos mesos. És bastant nocturn i les Guilleries és un espai tranquil”, detalla Soler, tècnic forestal.

El gat, un fèlid autòcton, va ser vist, com a mínim, al maig i al juny. Forma part de la família dels carnívors digitígrads que comprèn el gat, el lleó, el tigre i el lleopard, entre d’altres. La investigació permetrà conèixer “la densitat dels individus, quin tipus d’hàbitat li agrada, si és l’alzinar per exemple, o quins micromamífers hi ha al voltant”.

Guilleries-Savassona

Geògrafs i biògrafs analitzen des de fa mesos els animals carnívors dels boscos de l’espai natural de les Guilleries, que inclouria, entre d’altres, els termes d’Osor, Sant Hilari Sacalm, Susqueda i Anglès (Selva), i que parcialment forma part de l’espai natural de les Guilleries-Savassona, que gestiona la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de cinc pobles d’Osona (Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Tavèrnoles, Vilanova de Sau i Sant Sadurní d’Osormort).

Els investigadors utilitzen tècniques de parament fotogràfic, és a dir, unes càmeres que s’activen quan detecten el moviment d’algun ésser viu. Soler explica que tenen mostres d’un període de més de tres mesos i que les càmeres capten imatges en color de dia i, gràcies a l’infraroig, imatges de nit. Els dispositius estan instal·lats en la majoria d’hàbitats vegetals de les Guilleries, “bosc de ribera, plantacions de coníferes [com ara els avets], alzinars i castanyedes”.

La descoberta del gat salvatge fa pensar que les Guilleries són un connector natural: “Un pont entre el Montseny i les Guilleries i el Pirineu i l’Alta Garrotxa. D’alguna manera, seria un corredor cap al Puigsacalm i altres espais naturals”, explica Soler.

A la mateixa zona que el gat fer, els vencedors del premi Guilleries van detectar l’isard, un herbívor comú al Pirineu. Soler explica que és un animal que s’ha trobat en altres espais i que s’està expandint fora del Pirineu: “És un segon element que ens indica que les Guilleries fan la funció de connector.”

Altres espècies

L’estudi de la càtedra, que serà publicat en una memòria, determinarà el tipus d’hàbitat i les presències dels animals. Els investigadors també hi han vist, entre d’altres, la fagina (gorjablanc), el teixó, la geneta, el cabirol, la mostela i el senglar. La mostela –explica Soler– és un carnívor molt present als rius del voltant de Girona, però la seva presència “s’ha anat encarint”: “Surt a passejar de dia. Que hi hagi el gat fer i la mostela és una bona notícia. Vol dir que [el massís] és un refugi per a espècies que hi troben refugi, aliment i aigua.”

El regidor de Medi Ambient de Sant Hilari, Jordi Rotllant (Partit Independent de les Guilleries, PIG), valora que els espais deshabitats i feréstecs, “no massificats”, acullin noves espècies. “Hi ha animals nocturns que s’han vist de dia [com el gat fer].”

La investigació va a càrrec de Xavier Soler, de la cooperativa Gisfera, i dels biòlegs Ferran Sayol i Marc Vilella. També hi treballa el Grup de Naturalistes d’Osona. La seva proposta, Distribució i abundància d’espècies de carnívors a les Guilleries, va ser distingida amb el premi Guilleries del 2019, que atorga la càtedra.

Anar a la font – El Punt Avui

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: