El futur de Ford amenaça el 18% del PIB valencià

Rate this post

Ford té previst retallar uns 25000 milions de dòlars en costos operatius per a l’any 2022 i gastar uns onze mil milions en els pròxims tres a cinc anys per reestructurar el seu negoci global. Així ho ha anunciat el president de Ford Europa, Steven Armstrong. Aquesta mesura suposarà una revisió de totes les plantes de producció de vehicles i motors que té en el vell continent (Espanya-Almussafes-, Anglaterra, Alemanya, Turquia i Romania), on s’anunciarà el tancament d’instal·lacions, retallades de plantilles, així com la disminució de la producció de vehicles per disminuir costos. Els acomiadaments poden afectar uns 24.000 empleats.

De moment, la multinacional no ha aclarit el futur de la fàbrica que Ford té a Almussafes, València, una de les factories més flexibles donada la diversificació de models (Kuga, S-Max, Mondeo, Galaxy, Transit Connect i Tourneo) i motors i que dóna feina a 7.500 treballadors.

60.000 llocs de treball directes i indirectes

Però l’impacte de l’empresa Ford a l’economia valenciana és molt important: la fàbrica d’Almussafes és el centre amb més concentració de treballadors per quilòmetre quadrat del País Valencià. Genera 60.00 llocs de treball directes i indirectes, suposa el 18% per cent del PIB i acumula una inversió de prop de 9600 milions d’euros. Per cada euro de valor afegit generat en Ford, produeix 2,86 euros en l’economia valenciana i 6,52 a Espanya; i per cada ocupació creada en la factoria suposa 5,8 llocs de treball al conjunt del territori valencià i 11,7 a la resta del país. Amb el que respecta a les exportacions, el sector de l’automoció encapçalat per Ford Espanya, genera el 25 per cent del total valencià, amb un import superior als 7.000 milions d’euros, doblant les exportacions del següent sector en importància, el hortofructícola.

Desassossec ciutadà i tensió sindical

L’alcalde d’Almussafes, el socialista Toni González, ha fet una crida a la calma tot i que no amaga la seva desassossec: «Hem de ser prudents, és evident que ens genera preocupació, però a dia de hui desconeixem els detalls de les seves intencions. Està clar que els seus ajustos ens afectaran, però hem d’esperar per saber més », expressa. De fet, el mateix regidor reconeix haver rebut trucades i missatges de veïns i alcaldes de municipis propers per traslladar-li la seva preocupació i conèixer més detalls sobre els plans de la companyia.

Fa menys d’un any la firma automobilística va anunciar 750 milions d’inversió per assignar a la planta d’Almussafes la fabricació del nou Kuga. Aquest model representa prop del 50% de la producció d’una factoria que és capaç de produir sis models diferents.

Per la seua part, els representants del comitè d’empresa de Ford, parlen de reunions tenses amb l’empresa: “la companyia vol aprimar el seu negoci a Europa i reduir els costos laborals a tot arreu», reconeix Carlos Faubel, president del comité. Davant aquesta decisió, «tots els comitès d’empresa de Ford a Europa augmentaran la pressió per salvaguardar els llocs de treball”. Les reunions continuen.

 

Anar a la font
Àngel Martínez

Powered by WPeMatico

Translate »