El fiscal espanyol revela la inquietud de l’estat per no poder jutjar Puigdemont

Rate this post

El Fiscal General de l’estat, Julián Sánchez Melgar, ha advertit que si Carles Puigdemont no torna de Bèlgica no podrà ser jutjat pels delictes de rebel·lió i sedició. Ha recordat que la legislació espanyola no permet jutjar en rebel·lia –sense que sigui present al judici– una persona per delictes que comportin penes superiors a dos anys de presó. Per aquest motiu ha tornat a reivindicar les peticions que la Fiscalia va fer al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena perquè reactivés l’euroordre contra Puigdemont només pels delictes més greus en el moment en què aquest va anunciar el seu viatge a Dinamarca.

Segons Sánchez Melgar, cal evitar com sigui una ‘asimetria’ que impliqui jutjar els independentistes empresonats imputant-los delictes de rebel·lió i sedició, i en canvi, processar Puigdemont, ‘una persona que podria ser el director de tots ells’, d’una pena inferior’.

Sánchez Melgar ha fet aquestes consideracions durant un esmorzar informatiu a Madrid dos mesos després d’assumir el càrrec. Una conferència on ha reivindicat ‘la independència rigorosa del ministeri Fiscal’, i on ha advertit que donarà una resposta ferma i inexorable a qualsevol nou ‘menyspreu’ de la constitució a Catalunya.S egons Melgar, el procés independentista és ‘un dels problemes més greus a que s’enfronta la nostra democràcia en aquest moment’. ‘No arribem a entendre perquè s’ha de complir la llei a una part del territori de l’estat i no a una altra part.

El Fiscal General de l’Esat ha esquivat preguntes espinoses, com les que li demanaven valorar la decisió al president del Parlament de portar a Estrasburg el veto del TC a la investidura de Puigdemont. ‘No sé exactament a que es refereix… son totalment lliures d’anar als tribunals però no sé exactament quin és el contingut del que es refereix’.

‘Delinqüència organitzada’
Tampoc no ha volgut avançar quin serà el plantejament de la Fiscalia respecte a les declaracions de la setmana que ve al Tribunal Suprem –Marta Rovira, Marta Pascal, Artur Mas, Neus Lloveras i Anna Gabriel– i s’ha limitat a dir que la Fiscalia actua ‘amb la prudència pròpia dels moments en què s’estan produint les coses’. Respecte a l’informe de la Guàrdia Civil que assegura que els líders del procés actuaven com a ‘delinqüència organitzada’, Sánchez Melgar ha afirmat que encara ‘estem en grau molt incipient per pronunciar-nos’ i que no tenen clara la tipificació dels fets perquè estan en fase d’instrucció. ‘No podem plantejar-nos encara si estem davant una organització delictiva’, ha dit.

En tot cas, ha recordat que per essència si es persegueixen delictes de rebel·lió i sedició, aquests són pluripersonals, ja que estan davant d’una organització d’un conjunt de persones que actuaven amb una finalitat.

Judici a la tardor
Respecte als terminis amb què treballa el Tribunal Suprem per dur a terme el judici, ha afirmat que li sembla factible acabar la instrucció abans de l’estiu per celebrar el judici oral a la tardor, però que els terminis els marca el Tribunal Suprem a través de la instrucció.

No s’ha plantejat demanar la suspensió de l’ANC i Òmnium
Sánchez Melgar no ha volgut dir si –com apuntava una pregunta- la Guàrdia Civil està investigant Elsa Artadi, ni tampoc si investiga Jaume Roures. En tot cas sí que ha apuntat que de moment la Fiscalia no ha contemplat la possibilitat de demanar la suspensió de l’ANC i Òmnium.

Anar a la font

Powered by WPeMatico

Translate »