El festival Dart presenta la seva segona edició amb García-Alix, Coixet i Dalí com a caps de cartell

Rate this post

Dart el primer festival de cinema documental, pioner a Espanya, i que utilitza l’Art Contemporani com a font de relat, presenta a finals de novembre la seva segona edició. Art contemporani, fotografia, comissariat d’art, activisme i arquitectura son els conceptes que la segona edició del festival Dart abordarà amb la projecció d’11 documentals, 5 estrenes nacionals, de les quals dues a Barcelona durant els dies 29 de novembre al 2 de desembre. El festival vol donar a coneixer nous artistes i mostrar les seves propostes a l’esfera artística mundial.

La Secció Oficial del festival  comptarà amb la pel·lícula sobre Alberto García-Alix; l’estrena en sales del documental que Isabel Coixet va fer sobre l’artista xinès Cai Guo-Qiang, el primer artista viu a exposar en el Museu del Prado; un documental sobre Salvador Dalí amb la casa de Portlligat com a fil conductor; un documental de Lisa Immordino Vreeland sobre el fotògraf, escriptor i pintor Cecil Beaton; una pel·lícula sobre l’artista japonesa Yayoi Kusama, i les estrenes nacionals de Megalodemocrat, sobre l’artista tecnològic Rafael Lozano-Hemmeri Hockney, sobre l’imaginari de l’artista viu britànic més importants de la història de l’art.

En motiu del 50 aniversari de l’Art Povera, el festival als Cinemes Girona i Macba inaugura una Secció Especial amb una conferència del comissari i crític d’art Germano Celant, considerat el pare del moviment, i la projecció de documentals sobre Marisa Merz, l’única representant femenina del moviment, Pino Pascali i Michelangelo Pistoletto.

Dart es vol consolidar com ha un festival de referència en cinema documental per tal d’acostar al públic en general l’art contemporani i es per això, que disposa de diferents Sessions de contingut audiovisual com:  

La sessió Oficial Dart 2018: García-Alix, Coixet i Dalí

La Línea de sombra d’Alberto García-Alix i dirigida pel seu amic fotògraf Nicolás Combarro,  és el retrat cru, directe i excitant d’un dels autors més importants del panorama fotogràfic internacional i referent de tota una generació. La pel·lícula és un testimoni directe de les llums i ombres que l’artista ha hagut de travessar per trobar el seu camí. Narrada des de la intimitat del seu estudi, planteja un viatge entre present i passat, un diàleg entre la seva vida i la seva obra. Nicolás Combarro és cineasta i artista visual. La línea de sombra és el seu primer llargmetratge, estrenat al Festival de Sant Sebastià i premiat com a millor documental en el Festival de Guadalajara. Ha col·laborat amb Alberto García-Alix en els seus curts i migmetratges experimentals. Com a artista ha exposat en museus i galeries d’arreu del món.

1

La Linea de Sombra (2017) de Nicolás Combarro.

Isabel Coixet presentarà al festival Dart l’estrena nacional de El espíritu de la pintura, una pel·lícula sobre l’artista xinès Cai Guo-Qiang, el primer artista viu a exposar al Museu del Prado, i el procés d’inspiració i producció per a la seva exposició a la pinacoteca madrilenya. El film plasma la conversa que manté Cai Guo-Qiang, un dels artistes contemporanis més cotitzats, amb els seus admirats Mestres del Prado: el Greco, Velázquez o Goya. 

2

El Espíritu de la pintura (2017) de Stephanie Cheng.

També a dins de la Sessió Oficial, Heather Lenz ens presentarà Kusama Infinity, un documental que narra la vida i l’obra de la japonesa Yayoi Kusama, l’artista viva més cotitzada i una de les més aclamades del món, una dona que, gràcies al seu caràcter fort i determinat, va aconseguir alliberar-se de la rígida societat en la qual es va criar, superant el sexisme, el racisme i la malaltia mental per portar la seva incomparable visió artística a l’escena mundial. L’escriptora, directora i productora Heather Lenz ha dirigit documentals i biopics. S’interessà en Kusama mentre estudiava art a principis dels 90 i va sentir que les seves contribucions al món de l’art contemporani s’havien passat per alt en gran mesura.

3

Kusama Infinity.

La vida secreta de Portlligat de David Pujol, es fixa de manera precisa i emocional en la casa de Salvador Dalí, l’única residència i taller estable que va tenir i que serveix de fil conductor per explicar la seva vida i obra recorrent tot el segle XX. Aquest excitant documental, que també destaca la forta vinculació amb el paisatge de Cadaqués, Portlligat i el Cap de Creus, que condicionen i determinen el geni, conta d’altres aspectes més desconeguts de la seva biografia, especialment les relacions passionals amb el seu pare i la seva germana i primera model, Anna Maria. 

4

La vida secreta de Portlligat. Ricardo Sans Condeminas. Fundació Gala-Salvador Dali, Figueres, 2018.

Love, Cecil, del 2017 es projectarà també al festival. Cecil Beaton no només fou un cronista enlluernador, també un àrbitre del seu temps. Des de les Bright Young Things fins a les primeres línies de la guerra, passant per la belle monde internacional i les pàgines de Vogue, fins arribar a fotògraf oficial de la Reina, Beaton encarnà els canvis culturals i polítics del segle XX. Dinàmic i líric, LOVE, CECIL és un exàmen del singular sentit visual de Beaton, que va dictar un estil que va establir estàndards de creativitat que continuen ressonant i inspirant avui dia.

Dart comptarà, a més, amb les estrenes nacionals de Megalodemocrat del 2018, de Benjamin Duffield, sobre l’artista urbà Rafael Lozano-Hemmer, una pel·lícula rodada durant més de 10 anys en 30 ciutats de tot el món, i Hockney del 2017, també estrena nacional, una cinta sobre el vibrant imaginari de l’artista viu britànic més famós i un dels més importants de la història de l’art, a mig camí del Pop Art i el realisme del segle XX, de Michael Trabitzsch.

La Sessió Especial: 50 anys d’Art Povera 

Intorno a Marisa del 2018 de Simona Confalobnieri, una cinta sobre Marisa Merz, l’única protagonista femenina del moviment d’art povera. L’obra posa de relleu el component domèstic i les modalitats amb què la creativitat i la vida s’han fusionat en l’obra de l’artista italiana. Celebrada en una gran exposició a la Serpentine Gallery de Londres, el 2013, el mateix any l’artista va rebre el Lleó d’Or a la seva carrera a la 55ª Biennal de Venècia. L’artista mai no va voler ser gravada i aquest documental, produït per la RAI, la televisió pública italiana, ha estat l’única excepció.

On The Edge of Glory: The Life and Works Of Pino Pascali de Maurizio Sciarra, tracta sobre la vida i la obra del artista Pino Pascali. En aquest emotiu documental trobem la història humana i artística de Pino Pascali, un dels fundadors de l’Arte Povera, en la què és la primera pel·lícula completa sobre l’artista evolucionista, profeta, però també artista punk, sabotador i gran malabarista, amb una febre creadora i una força profanadora que el vàren permetre crear, entre 1964 i 1968, una sèrie d’obres mestres per la història de l’art contemporani internacional.

Michelangelo Pistoletto de Daniele Segre posa de manifest la feina d’aquest artista. De la relació entre l’artista de renom internacional i el director neix aquest fabulós documental que narra la vida i obra de Pistoletto, figura clau de l’art contemporani des de la seva aportació a l’Arte Povera i activista en diferents camps socials amb l’objectiu d’aconseguir una transformació responsable de la societat. Guardonat amb el Lleó d’Or a la Biennal de Venècia per la seva carrera, entre les retrospectives de l’artista en museus clau del món destaquen les del MACBA (2000) o el Louvre de París (2013).

Foto de portada: 

Anar a la font
Pierre Astor

Powered by WPeMatico

Translate »