L'estat d'alarma suspèn el règim de visites de fills de pares separats, segons una jutge

JOSEP LAGO via Getty Images

Una jutge de l'municipi madrileny d'Alcorcón ha dictaminat que durant l'aplicació de l' estat d'alarma a causa de la pandèmia de coronavirus "no és possible el trasllat" de progenitors separats per exercir el règim de visites, ja que no s'ha inclòs aquest supòsit en el decret aprovat pel Govern el passat dissabte.

"Es considera innecessari efectuar cap pronunciament en relació amb la suspensió de el règim de visites, tenint en compte que durant el període de vigència de l'estat d'alarma no és possible el trasllat pel progenitor patern a el domicili de el menor per al'exercici de el règim de visites al no trobar-se inclòs en cap dels supòsits previstos ", subratlla la titular d'Jutjat de Primera Instància d'Alcorcón, en un acte datat el dilluns, 16 de març, i a què ha tingut accés Europa Press.

La declaració de l'estat d'alarma a Espanya, només dos dies abans d'aquesta resolució, està fent sorgir nombrosos dubtes en diferents sectors sobre la seva aplicació concreta en el dia a dia. És el cas dels pares separats i de com gestionar el règim de visites donada l'obligació de romandre a les llars el major temps possible i excepte causa de força major, el que ha portat a alguns a acudir als despatxos d'advocats o fins i tot a els tribunals per saber a què atenir-se.

Dijous, el Dia de l'Pare

Segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, de moment els jutges no han hagut de pronunciar-se sobre molts casos a l'respecte a causa de l'curt espai de temps que ha passat des de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma, però la redacció de l'decret ja genera dubtes a alguns pares separats amb règim de visites, que s'estan posant en contacte amb despatxos d'advocats per consultar, sobretot tenint en compte que dijous que ve és Sant Josep, Dia de l'Pare.

En el decret de l'estat d'alarma aprovat el dissabte s'estableix que durant la vigència de la mateixa "les persones únicament podran circular per les vies d'ús públic" per a la realització de determinades activitats, una de les quals és "assistència i cura a gent gran, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables ".

Aquesta redacció és la que ha portat a la jutge d'Alcorcón a interpretar que "no és possible" que un dels progenitors es traslladi per complir amb el règim de visites. No obstant això, l'Associació d'Advocats de Família (AEAFA) no està d'acord, i així ho deixa clar en la seva pàgina web, on responen a "com han d'actuar mares i pares divorciats davant el coronavirus".

"Allau de consultes"

Segons l'AEAFA, el decret de l'estat d'alarma, tal com està redactat, "no empara els incompliments de el règim de visites, ja que, segons ell," contempla la necessitat d'un progenitor d'haver de circular per la via pública per a recollir un menor i lliurar-lo després d'acabar les visites ".

Davant l ' "allau de consultes" rebudes per l'associació, aquesta també recorda que "els serveis públics de transports funcionen amb normalitat i es guarden les mesures de seguretat sanitàries", de manera que "el trasllat dels menors no suposa cap risc".

"Queda clar que ni la vigència i desenvolupament dels sistemes de custòdies compartides, ni el règim de visites es veuen afectats per les limitacions de circulació en vigor, havent d'estar, en principi, al decretat i establert en totes les resolucions judicials, en sentències i / o actuacions de mesures provisionals per al compliment de l'repartiment dels temps amb els / les menors ", insisteix l'AEAFA.

En tot cas, demana als progenitors "sentit comú" i que tractin d'arribar a "acords" en "benefici de la societat i els menors", sobretot per "evitar la judicialització d'aquesta situació a causa de la falta de mitjans" en la justícia a causa de la pandèmia. A més, crida a aplicar "la lògica, la sensatesa i la prudència" per "evitar riscos innecessaris" i situacions en què la sortida dels menors de el domicili habitual no sigui el més beneficiós per a ells donada l'actual conjuntura.

Més notícies que et poden servir durant aquests dies …
– Com desinfectar correctament el mòbil contra el coronavirus
Com es distingeix d'una grip?
ENQUESTA: Com estàs d'preocupat?
Què he de fer si tinc símptomes?
Si aquests dies et quedes cuidant als fills, tens quatre opcions
Els errors que comets a l'rentar-te les mans
– La recollida de menjar no cal, però si ho vas a fer que sigui amb sentit
Com protegir-me de l'coronavirus en un avió

Font

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: