El debat sobre reconeixement de Catalunya arriba a ‘The Times of Israel’

Rate this post

El reconeixement de Catalunya com a estat independent, com a represàlia a un possible reconeixement de l’Estat espanyol a l’Estat palestí, comença a plantejar-se a Israel. Daniella Levy, des del seu blogThe Times of Israel, ha plantejat el tema, tot recordant que Podemos pressiona al PSOE perquè reconegui Palestina (de fet, hi ha una resolució aprovada pel Parlament espanyol el 2014 que insta al govern a fer-ho).

Fa uns dies l’ABC publicava un article en què s’advertia que Israel, en contrapartida al reconeixement de Palestina, podia procedir a reconèixer Catalunya, tot donant validesa a la declaració d’independència d’octubre de 2017. L’ABC opinava que això podia tenir efectes “desastrosos”, 

Daniella Levy afirma que Espanya no s’ha alliberat dels tics franquistes, i ho argumenta tot al·legant que els municipis espanyols han aprovat moltes resolucions en favor del boicot a Israel (que ella considera “antisemites”). L’articulista argumenta que si bé l’independentisme “no ha estat immune a l’antisemitisme”, i malgrat que acusa a la CUP de ser enemiga d’Israel, afirma que els catalans tenen molt en comú amb els israelians.

Levy recorda que per a alguns nacionalistes catalans, com el mateix Carles Puigdemont o Jordi Pujol, Israel és un model a seguir. També apunta que per a l’ultradreta, els catalans són els jueus de l’Estat espanyol. Afirma que a Espanya hi ha un fort sentiment anticatalà, i que els catalans són percebuts com a propietat d’Espanya.

L’articulista afirma que els esdeveniments del darrer any han mostrat la cara oculta d’Espanya, amb empresonament de polítics, censura de pàgines web… I acaba preguntant-se, incorporant imatges molt explícites, si els israelians han de donar suport als que a l’octubre es manifestaven, mans nues, en favor del dret a vot, o els que els agredien.

Levy argumenta que el reconeixement espanyol de Palestina no tindria efectes pràctics per a Israel, però que, en canvi, el reconeixement de la República Catalana seria desastrosa per a l’Estat espanyol, perquè podria tenir un efecte dominó de reconeixements. L’articulista acusa al govern espanyol d’hipocresia, ja que reconeix el dret d’autodeterminació dels palestins i en canvi no accepta el dels catalans.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »