El conseller de Joan Carles detalla com és el “peculiar caràcter” de Sofia

Rate this post

Cada vegada que algú escriu un llibre sobre la Casa Reial, els Borbons tremolen. Són molts els que coneixen secrets de la família, amb la qual cosa les publicacions sempre estan envoltades de molta expectació. Després de la biografia de la petita Elionor, ara veuen la llum unes memòries que faran parlar molt.

L’escriptor és Manuel Prado, antic confident i assessor del rei Joan Carles I. Fa més de deu anys que va escriure aquestes confessions, però la família hauria demanat que estiguessin guardades al calaix fins ara. No és que critiqui el rei emèrit, és clar, sinó que dona una sèrie de detalls sobre ‘missions’ que havia de fer per ajudar la família reial.

Ara bé, el que més crida l’atenció és l’acurada descripció que se’n pot extreure sobre la reina Sofia. Ella ocupa un lloc destacat dins de la família, i aquest conseller hauria compartit moltes hores amb ella i amb la seva gent més propera. Entre això i el que li explicava el mateix rei emèrit, podem arribar a fer-nos una idea de com és el “peculiar” caràcter de la grega.

reina sofia preocupada GTRES

GTRES

Primer de tot, fa una descripció general: “És una persona que marca les distàncies. Porta el gen de la monarquia en les seves venes blaves. Irradia una educació impecable però una mica tirant, com si no pogués desprendre’s de l’esclavitud de les formes protocol·làries”. 

I d’aquí, a explicar alguna anècdota: “Hi ha un traç que la retrata. Un d’ells xoca amb la imatge que ofereix, aquesta de tan alabada professionalitat. La reina Sofia, com gairebé totes les dones, acostuma a ser una mica impuntual. Sempre que surt d’Espanya porta dos rellotges. I més d’una vegada he vist el rei Joan Carles nerviós i cridant: “Sofiiii, que arribem tard!”. Tardana però també vegetariana: “No ho és per una promesa, sinó perquè no li agrada la carn i punt”. 

Prado també relata un record que evidencia la vena més tradicional de la Reina. Resulta que quan va divorciar-se de la seva dona, no va saber com explicar-li a Sofia: “El rei Joan Carles em va desaconsellar que li comentés la meva separació. I efectivament no va ser un moment grat perquè la reina no és partidària dels divorcis. Vaig anar a veure el Rei i li vaig comunicar que em separaria i em casaria amb una jove. El primer que vaig dir-li va ser que aniria a comunicar-li a la Reina també. I ell va contestar: “A la Reina? Estàs boig. Ja saps com és ella d’íntegra per aquestes coses”, va dir”. 

reina Sofia i rei Felip GTRES

GTRES

Sobre la seva relació amb els fills, destaca la predilecció que té pel rei Felip: “Com tota mare, sempre ha volgut el millor pels fills. Però coneixent-la, he de dir que sempre ha tingut clar que la felicitat o infelicitat dels fills és cosa d’ells”. La qualifica de “senzilla i espontània, natural i que fa gala de repetir vestuari”. 

Pel que fa a la vida sentimental del rei Joan Carles no en parla gaire, però sí que deixa entreveure que Sofia va mostrar-se interessada a conèixer el poeta mexicà Octavio Paz: “Es va mostrar particularment interessada en ell i va demanar al Rei que l’invités a La Zarzuela en un sopar privat. Durant el sopar no va deixar-lo en pau, dit sigui”.

joan carles sofia gtres

GTRES

Però, li queia bé Sofia a l’amic de Joan Carles? “Amb la Reina jo tenia notables diferències. Em refereixo a qüestions d’oci, d’aficions personals. A mi m’encanta la caça. Tampoc no vam aconseguir que s’aficionés al toreig…”.

Amb tot, les memòries del confident de l’emèrit ens ajuden a fer un retrat de la reina Sofia. Què pensava ella de l’escriptor? Haurà agradat aquest escrit?

Anar a la font
Jennifer Navarro

Powered by WPeMatico

Translate »