El cas de l’home sepultat a Argentona, un crim passional

Rate this post

Els Mossos d’Esquadra han informat aquest dijous que l’homicidi de l’home sepultat a Argentona respon a un crim passional. Una llarga investigació policial va desencadenar la troballa el passat dissabte del cadàver d’un home que portava desaparegut més d’un any. La víctima, de nacionalitat albanesa, es trobava sepultada en una nau industrial abandonada a més d’un metre sota terra i estava coberta per una capa de formigó. Les primeres sospites de la policia apuntaven a que es tractava d’un crim vinculat a l’activitat d’una organització dedicada al tràfic de marihuana i al blanqueig de capitals. Tanmateix, el transcurs del cas sembla indicar que el mòbil seria d’àmbit passional.

L’operació policial va aconseguir destapar l’entramat d’un grup criminal que utilitzava naus industrials d’arreu de Catalunya per al cultiu intensiu de marihuana en interiors. Els Mossos van detenir dotze dels seus integrants i van intervenir gairebé 30 quilos de marihuana i prop de 3.000 plantes. Entre els detinguts hi havia la parella de la víctima, a més de dos persones que també estan implicades en l’homicidi.

Per poder entendre el desenvolupament del cas ens hem de remuntar al juny del 2017. Una dona de nacionalitat moldava denunciava a comissaria la desaparició d’un home albanès a qui coneixia fa poques setmanes ja que li havia llogat una habitació del seu pis. Segons va explicar als policies, el desaparegut havia abandonat el domicili però havia deixant totes les seves pertinences i efectes personals dins.

Al cap d’un mes, el pare de l’home ve expressament des d’Albània i presenta una altra denúncia a la comissaria de Granollers. Els agents detecten la coincidència i llavors el progenitor del desaparegut els explica que la dona que ha posat la primera denúncia és la parella del seu fill i que els dos porten anys vivint plegats a Catalunya. Aquesta revelació fa disparar les sospites dels Mossos sobre la implicació de la dona en la desaparició.

Cobertura legal

Les primeres indagacions en l’entorn de l’home albanès i la reconstrucció de la seva activitat les darreres hores abans de desaparèixer posen la policia sobre la pista d’una organització criminal, a la qual pertanyeria la víctima. En una col·laboració entre les unitats especials de persones desaparegudes i d’estupefaents, els agents descobreixen que els integrants del grup han dissenyat tot un entramat empresarial legal per donar cobertura a les plantacions i per blanquejar els ingressos.

Els indiciïs apunten a que es tracta d’un cas de crim amb ocultació posterior del cadàver. Davant el risc imminent de destrucció de les proves per part dels implicats, la policia s’apressa en detenir tres persones, entre les quals hi ha la parella de la víctima. Un dels detinguts confessa com havien comès l’homicidi i els operatius policials es dirigeixen cap a la nau d’Argentona on creuen que estaria amagat el cos.

La troballa del cadàver

Les tasques de geolocalització es van dur a terme gràcies a dos antropòlegs forenses i a l’ajuda d’un geofísic, que va posar els mitjans necessaris per a la recerca amb la seva empresa Falcon High Tech. Un cop delimitat el punt exacte es va procedir amb les excavacions que es van allargar vàries hores.

En paral·lel, es van dur a terme nou entrades i escorcolls en diverses poblacions de Catalunya en les quals es van detenir dotze persones. Després de passar a disposició judicial, el jutge ha decretat presó per a cinc, tres per l’homicidi i dos per delictes contra la salut pública. Els altres han quedat en llibertat amb càrrecs i retirada del passaport..

Anar a la font
Anton Rosa

Powered by WPeMatico

Translate »