El CAC, l’ICD i 7 universitats formen alumnat i professorat d’estudis de comunicació en la perspectiva d’igualtat i la prevenció de les violències masclistes

  • En els darrers dos anys s’ha format prop d’un miler de futurs comunicadors
     
  • El president del CAC, Roger Loppacher, destaca que cal donar eines als comunicadors per promoure un tractament igualitari i en contra de les violències masclistes
     
  • Els tallers ajuden a identificar les violències simbòliques, els estereotips i el sexisme comunicatiu, i aporten el  marc legislatiu i les normes d’autoregulació

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), l’Institut Català de les Dones (ICD) i 7 universitats formen alumnat i professorat d’estudis universitaris de comunicació en la perspectiva d’igualtat i la prevenció de les violències masclistes. Aquest programa de formació, que es va iniciar el 2016, ha comptat enguany amb un total d’11 jornades, incloent-hi la que es farà demà, 24 de novembre, i que servirà per cloure l’any.

Els dos anys anteriors, el nombre total de participants, entre alumnat i professorat, ha estat de prop d’un miler de persones.

Els tallers tenen els tres objectius següents: conèixer el marc legislatiu i de recomanacions periodístiques pel que fa a la representació de les violències masclistes; reconèixer la importància de superar el sexisme en la comunicació en tots els continguts i suports; i ajudar a identificar les violències simbòliques, els estereotips i el sexisme comunicatiu.

El  president del CAC, Roger Loppacher, ha destacat la importància de formar tant futurs comunicadors com el seu professorat en la perspectiva d’igualtat i la prevenció de les violències masclistes. “No estem parlant d’un problema acadèmic, sinó d’una situació estructural real i constatable de desigualtat i de violència contra les dones, que es perpetua en l’imaginari mediàtic”, ha dit.

“En aquest sentit, resulta molt important donar eines de formació com les d’aquest programa per ajudar els futurs comunicadors a assumir un paper proactiu en la lluita contra les violències masclistes i en favor de la igualtat. Crec honestament que la incorporació de la perspectiva de gènere en la comunicació és una condició necessària per poder arribar a una societat més avançada”, ha afegit.

Els centres universitaris amb estudis de comunicació que han rebut la formació han estat els següents: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat de Girona (UdG), Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Tecnocampus Mataró (UPF-Tecnocampus), Universitat Ramon Llull – Blanquerna (URL) i Universitat Rovira i Virgili (URV).

Per adaptar-se a la situació ocasionada per la Covid-19, el CAC i l’ICD van decidir fer sessions virtuals, a més d’organitzar per primer cop una formació virtual oberta al professorat de comunicació de qualsevol universitat. Aquesta sessió, que serà la darrera del 2020, es durà a terme demà.

Persones formadores

La formació anirà a càrrec, per una banda, de la periodista experta en gènere Arantza Díez, autora del manual Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visibilitzar les aportacions de les dones i responsable de la formació a les redaccions de mitjans com ara TV3, Catalunya Ràdio i betevé. Per l’altra, la formació també l’ha impartit Almena Cooperativa Femenina, entitat que treballa en projectes estratègics en transversalitat, violències i comunicació.

El temari s’elabora a partir dels documents següents, en els quals ha participat el CAC: Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visibilitzar les aportacions de les dones; les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació, i els últims informes del Consell sobre la matèria.

gencat.cat – presidència

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: