El BSC anuncia el disseny de processadors genuïnament europeus

Si l’anunci de posar en marxa el MareNostrum 5, previst per al 2021 amb un pressupost de 223 milions d’euros, es pot considerar una excel·lent notícia, més ho pot ser encara la intenció anunciada aquest dilluns en roda de premsa de que el BSC, en el marc de la mateixa proposta, assenyali com un dels seus objectius estratègics generar tecnologia pròpia en el camp dels processadors per a intentar competir en igualtat de condicions amb els grans fabricants que, com Intel, dominen el mercat mundial des d’Estats Units. L’anunci l’ha fet avui Mateo Valero, director del BSC, en l’acte de presentació del MareNostrum 5 acompanyat de Roberto Viola, director general de Xarxes de Comunicació, Contingut i Tecnologies de la CE. Viola ha argumentat la voluntat d’Europa de jugar a la “lliga mundial de la supercomputació” amb un proper pressupost comunitari de més de 3.000 milions d’euros.

Barcelona tindrà el superordinador més ràpid d'Europa

Barcelona tindrà el superordinador més ràpid d’Europa

La inversió efectuada en el MareNostrum 5, segons Viola, és només “el primer pas” per a aconseguir que la UE entri a formar part de l’elit mundial, juntament amb Estats Units, la Xina i el Japó. El superordinador català, conjuntament amb els que es posaran en marxa a Bolonya (Itàlia) i a Kajaani (Finlàndia), ha de ser la punta de llança del nou enfocament europeu.

A aquestes tres grans instal·lacions, Europa en sumarà 5 més durant aquests propers anys en el que Viola ha definit com a “gran esforç col·laboratiu”. La primera fase d’aquesta estratègia compta amb un pressupost global de 840 milions d’euros que són “clarament insuficients”, ha admès el representant europeu. La propera fase, que depèn de l’aprovació del futur pressupost de la UE, preveu la inversió de 3.000 milions d’euros per a assolir una potència “entre 5 i 7 vegades superior”.

A l’acte de presentació hi ha assistit també Maria Àngels Chacón, consellera d’Empresa i Coneixement. Chacón ha destacat el paper que ha de jugar la nova infraestructura com a “eina de transferència en una “economia del coneixement vinculada a la gestió de dades”.

El MareNostrum 5 assolirà un rendiment pic de 200 petaflops (2.000 bilions d’operacions per segon) i un rendiment mitjà de 150 petaflops. Globalment, aquestes xifres el col·locarien al capdavant del rànquing mundial dels superordinadors si entrés en funcionament demà mateix.

Al 2021, quan està previst que entri en servei, ja haurà perdut aquesta posició, però mantindrà el seu lideratge en el desenvolupament d’aplicacions orientades a la intel·ligència artificial i a l’anàlisi i gestió de dades, a més del desenvolupament de tecnologia pròpia en processadors, fita que pretén assolir en només 4 anys.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: