El BCE podria llançar un euro digital davant del menor ús del diner efectiu

El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat la possibilitat d’introduir un euro digital, ja que l’ús dels diners en efecte i dels caixers automàtic cada vegada disminueix més.

Així ho ha anunciat el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, durant la seva intervenció en la Convenció Anual Financera organitzada per l’Associació de Mercats Financers (AMF).

Amb aquesta iniciativa es vol aconseguir que els ciutadans tinguin accés a diners segurs i evitar els riscos de la dependència total als mitjans de pagament privats.

“El nostre paper ens obliga a estar preparats tècnicament per si es produïssin en algun moment desenvolupaments que aconsellessin posar-lo en circulació”, ha afegit Hernández de Cos. És per això que un grup d’alt nivell del BCE ha analitzat la iniciativa i ha derivat conclusions preliminars sobre el projecte i fins i tot ha establert un full de ruta per a això.

En qualsevol cas, ha reconegut que la introducció d’un instrument d’aquesta naturalesa comporta una “enorme complexitat i transcendència“, per la qual cosa, més enllà de l’estimulant debat intel·lectual que s’obre entorn de les seves possibilitats en el futur, requereix una anàlisi profunda de les seves diferents implicacions i les seves possibles configuracions.

A més, s’haurà de minimitzar l’impacte negatiu sobre l’estabilitat financera que tindria una possible desintermediació bancària o els possibles efectes de l’euro digital en situacions d’inestabilitat.

Revisió de les estratègies

En els últims anys, diversos bancs centrals han iniciat processos per revisar les seves estratègies de política monetària. El BCE va anunciar el gener d’aquest any l’inici de la revisió de la seva estratègia de política monetària.

La irrupció del Covid-19 ha suposat un retard en aquest procés, que s’espera que s’estengui durant part del proper any. Atès que és un procés en curs, no se sap encara quines seran les seves conclusions, però sí que ha avançat que és un procés obert.

“Tant el BCE com els bancs centrals nacionals de l’Eurosistema estem realitzant una gran quantitat d’anàlisi i demanant la seva opinió a la societat civil, els economistes acadèmics i altres col·lectius professionals i socials”, ha indicat Hernández de Cos.

Un dels temes clau d’aquesta revisió serà el relatiu a la definició mateixa de l’objectiu d’estabilitat de preus del BCE. L’objectiu d’inflació actual, consistent en una taxa inferior, però propera, al 2%, és susceptible de ser reformulat, ha afegit el governador del Banc d’Espanya.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: