Disparin contra Junqueras

El Parlament Europeu, la Comissió Europea, la Fiscalia del Suprem, l’Advocacia de l’Estat i el partit Vox han presentat al·legacions a l’audiència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea -confirmada ahir finalment per al dilluns 14 d’octubre – sobre la qüestió prejudicial de la immunitat de l’eurodiputat electe el 26 de maig de 2019 Oriol Junqueras, elevada pel Tribunal Suprem a primers de setembre passat.

Les cinc al·legacions, segons va poder saber l’ARA, qüestionen que Junqueras hagi adquirit la immunitat només amb l’elecció el 26 de maig.

Algunes de les al·legacions sostenen que aquesta immunitat s’adquireix en l’acte de constitució del Parlament Europeu, que va tenir lloc el passat 2 de juliol, en el qual Junqueras no va poder ser present perquè era am la presó, mentre altres assenyalen que el president d’ERC no va jurar o prometre el seu càrrec davant la Junta Electoral Central (JEC) el passat 17 de juny, i que per això no té immunitat.

Les al·legacions presentades estan subjectes a reserva. Amb tot, aquest diari ha pogut saber que la Fiscalia del Suprem, que invoca el fet que Junqueras no va jurar o prometre el càrrec el 17 de juny i per tant no gaudeix de l’esmentada immunitat, s’absté de deixar constància de la raó que li va impedir fer-ho.

Junqueras no va poder acudir al Congrés dels Diputats el 17 de juny per jurar o prometre el càrrec precisament perquè el Tribunal Suprem va prohibir la seva sortida de la presó de Lledoners.

La defensa de Junqueras va presentar un escrit la setmana passada en el qual sol·licitava al Tribunal Suprem que suspengui el dictat de la sentència fins que el TJUE es pronunciï sobre si Junqueras, en ser elegit eurodiputat el 26 de maig, va adquirir la immunitat parlamentària, cosa que segons la defensa obligaria al Suprem a sol·licitar suplicatori al Parlament Europeu per mantenir-lo a la presó tot i que els fets pels quals està acusat són anteriors a la seva elecció com a eurodiputat.

La Fiscalia va informar el dijous 26 de setembre en contra d’aquesta suspensió. No obstant això, el tribunal del procés no s’ha pronunciat aquesta setmana sobre la petició de la defensa de Junqueras, tot i que la seva posició coneguda és que la qüestió prejudicial es refereix a la situació personal processal de Junqueras (la denegació del permís penitenciari perquè pogués jurar / prometre l’acta d’eurodiputat el 17 de juny) i que, per això, tenint en compte que el TJUE pot trigar mesos a pronunciar-se, no cal suspendre la sentència.

Fonts jurídiques apunten que la resposta del tribunal del Procés pot venir, de facto, amb el dictat de la sentència aquesta setmana que ve.

 

 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: