DIRECTE: La sessió constitutiva del Parlament Europeu amb l’absència de Puigdemont, Comín i Junqueras

El Parlament Europeu es constitueix aquest dimarts amb l’absència de Carles Puigdemont, Toni Comín, Oriol Junqueras i sense acord dels caps d’estat de la Unió Europea per escollir president de la comissió europea. A les 10 del matí els eurodiputats assisteixen a l’obertura de la legislatura a l’Eurocambra i es configuraran els diferents grups parlamentaris. Els populars són els més majoritaris i després de les eleccions del 26 de maig van conservar el primer lloc tot i la pèrdua d’una quarentena de diputats. Els socialistes continuen sent la segona família del Parlament Europeu però les dues forces tradicionals van perdre la majoria absoluta i els liberals -ara anomenats Renovar Europa- i els Verds s’han erigit com a partits clau per arribar a pactes.

Els 748 eurodiputats prendran possessió dels seus escons i posteriorment la sessió se suspendrà fins aquest dimecres, quan els parlamentaris hauran d’escollir el president i els 14 vicepresidents. Hi seran tots excepte els tres electes afectats pel Tribunal Suprem: Junqueras no va poder anar a recollir les seves credencials a causa del veto del tribunal del Procés a assistir davant la Junta Electoral Central per prometre el càrrec, mentre que Puigdemont i Comín estaven obligats a assistir a Madrid però no ho van fer per evitar ser detinguts.

Engega la concentració a les portes de l'Eurocambra per reclamar els drets de Puigdemont, Junqueras i Comín

Engega la concentració a les portes de l’Eurocambra per reclamar els drets de Puigdemont, Junqueras i Comín

El portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, ha negat a preguntes dels periodistes que s’hagin establert “mesures de seguretat específiques” per a l’eventual presència de l’expresident Carles Puigdemont a les portes de l’Eurocambra. Duch, en tot cas, ha precisat que en cap cas es donaran detalls a la premsa sobre el dispositiu de seguretat. I de fet, a la manifestació independentista a les portes de la cambra està custodiada per un fort dispositiu de seguretat.

El portaveu del l’Eurocambra ha deixat clar que, malgrat l’absència de Puigdemont, Junqueras i Comín, el Parlament Europeu quedarà avui “perfectament constituït” amb 748 diputats -en lloc dels 751 totals-. Duch ha tret ferro a aquesta situació al·legant que “no serà ni la primera ni l’última vegada que passa” i ha recordat que al llarg d’una legislatura de vegades falten parlamentaris que han dimitit o que han estat nomenats per determinats càrrecs sense que s’hagi nomenat el seu substitut. L’únic que cal fer llavors, ha explicat, és “ajustar el percentatge de la majoria qualificada” per a les votacions del ple en qüestió.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: