Díaz s’obre a que els ERTO s’estenguin fins a final d’any en alguns sectors

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha afirmat aquest dimecres que “sense cap dubte” està oberta a la possibilitat que els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) puguin estendre’s fins a finals d’any en aquells sectors que ho necessitin.

“Avui és una evidència que l’empresa i els treballadors volen que s’estenguin més enllà. Quan culminin les tasques de la comissió intersectorial, tindrem un full de ruta per saber quins sectors necessiten aquest acompanyament més enllà del 30 de juny. Sens dubte tinc la clara convicció que hi ha sectors que, per desgràcia, requeriran d’aquest acompanyament”, ha explicat la ministra en declaracions a RNE.

Per la seva part, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, preguntat en Antena 3 per si caldria allargar els ERTEs, ha afirmat que cal estar “oberts” a això tant en termes de seqüència temporal i com de sectors.

“Sembla clar que tot el que té a veure amb l’hostaleria i, sobretot amb la part d’hotels, serà el que tardin més a recuperar-se. Però l’ha que fer és baixar a molt detall, focalitzar-lo el més possible, per fer un ús molt més eficaç dels recursos públics”, ha assenyalat Escrivá, que ha insistit que cal ser flexible i adaptar-se als esdeveniments segons vagin succeint.

Destrucció d’ocupació

Tornant a la ministra de Treball, Díaz ha assenyalat que sense els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que va redissenyar el Govern per fer front a la crisi sanitària, la destrucció d’ocupació hagués estat “massiva” a Espanya i la situació ara seria “molt greu”.

Així, ha subratllat que els ERTO són un “amortidor social”, que a Espanya han protegit a més de 3 milions de treballadors, i a Alemanya i Itàlia, a més de 10 milions i a gairebé 8 milions, respectivament, i que allà no es planteja el debat de quants ERTO s’acabaran convertint en ERO.

“A mi m’entristeix que es facin aquestes formulacions (…) L’empresa té el compromís de mantenir l’ocupació sis mesos”, ha recordat la ministra, que ha destacat que ja hi ha 400.000 persones que han sortit dels ERTO per reincorporar-se a l’activitat laboral.

“Això va molt a poc a poc, però va. Estem treballant no només per donar protecció social, sinó per garantir l’ocupació, que és el principal problema que té Espanya després de la crisi sanitària,” ha apuntat la ministra.

Un 2% dels ERTO arriben amb defectes

Díaz ha afirmat que, en el dia d’avui, les prestacions d’atur reconegudes en els ERTO estan “pràcticament pagades” i ha precisat que hi ha un 2% de procediments que mostren algun tipus de defecte en la seva tramitació.

Sobre si és sostenible la factura de l’atur, que ha suposat la xifra rècord de 5.121 milions d’euros el mes d’abril, la ministra ha posat èmfasi que “el que no seria sostenible” és tenir les persones sense protecció per atur.

“Els treballadors cotitzem per tenir protecció per atur i clar que és sostenible desplegar una marea de protecció intensa. (…) Ningú no es qüestiona a Europa si això és sostenible o no. No tenim dubte que això és el que cal fer quan els treballadors el necessiten”, ha defensat.

La ministra no ha volgut fer “futuribles” sobre quant podria pujar l’atur en aquesta crisi i s’ha limitat a assenyalar que s’és lluny de les xifres que es van arribar a assolir en “mandats anteriors” (un 27,2% el 2013). “Tant de bo no arribem a aquestes xifres pel bé del nostre país”, ha afegit.

Legislació laboral

Sobre el diàleg social, la ministra ha assegurat que el diàleg social és fonamental, perquè els agents socials han de formar part de les decisions rellevants que es prenguin en matèria laboral, però ha advocat per dirigir-lo amb “certa discreció”.

“Els agents socials continuen treballant i desig que com més aviat millor puguem tenir aquesta disposició per estendre els ERTO als sectors que el necessitin”, ha afegit.

Quant als canvis que vol fer el Govern en la reforma laboral, Díaz ha indicat que les dades laborals de la pandèmia han posat de manifest que és “imprescindible” canviar la legislació laboral a Espanya perquè hi ha normes “que han precaritzat absolutament el mercat laboral” i han “aguditzat” la contractació temporal.

En aquest sentit, ha afirmat que a Espanya li costarà més sortir de la crisi precisament per les debilitats del seu mercat de treball, “que tenen la bolla de la reforma laboral”. “En aquesta crisi d’alguna manera hem esquivat la reforma laboral de 2012”, ha apuntat.

La ministra ha insistit que quan ho permeti la pandèmia, el Govern i els agents socials reprendran els treballs que ja havien iniciat abans d’aquesta crisi per introduir canvis en la reforma laboral del PP.

A més, ha recordat que l’Executiu ja està treballant en més legislació que veurà la llum “ben aviat”: la regulació del teletreball i la protecció social als treballadors de plataformes digitals, com els ‘riders’.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: