Detinguda la cúpula de la darrera organització armada de Galícia

La Guàrdia Civil va detenir aquest cap de setmana a Vigo als membres de l’organització armada, Resistència Galega, Antón García Matos ‘Toninho’ i la seva parella, Asunción Losada Camba, segons van confirmar a Europa Press fonts del Ministeri d’Interior. Fugits de la Justícia des de 2006, ‘Toninho’ i Losada van ser detinguts aquest dissabte en virtut de les requisitòries dels jutjats d’instrucció 4 i 6 de l’Audiència Nacional pels delictes de pertinença a organització terrorista en grau de dirigent, tinença i transport de explosius i falsedat documental.

Encara que en els últims anys, les diverses operacions policials havien aconseguit desarticular les ordres de l’organització i detenir tots els seus membres, a més d’actuar contra el seu entramat organitzatiu de suport, ‘Toninho’ estava fugit al costat de Losada des de 2006, el que permetia a Resistència Galega mantenir els coneixements tècnics i l’experiència per a la confecció d’artefactes explosius.

En el moment de la detenció, ‘Toninho’ i Losada estaven acompanyats per Nicolás García Nogales, un col·laborador que també va ser arrestat. A més, agents de la Benemèrita van detenir posteriorment a una quarta persona a la localitat de Oxén, a Ourense. La recerca de ‘Toninho’, màxim dirigent de la banda, es remunta al seu pas a la clandestinitat el 2006. Durant aquests anys han estat moltes les pistes seguides per a la seva localització, arribant fins i tot a situar el seu parador a Portugal i Veneçuela fins a la seva localització a Vigo.

Des del passat 18 de juliol de 2014, quan es va publicar un vídeo que havia gravat a la clandestinitat en què advocava per donar continuïtat a “la lluita armada”, no s’havien tornat a tenir notícies d’ell. Per part de la Guàrdia Civil s’estan instruint les corresponents diligències policials sota la direcció de l’Audiència Nacional i en coordinació amb la Fiscalia de l’Audiència Nacional. Els detinguts seran traslladats en les pròximes hores a Madrid quedant a disposició de l’òrgan judicial.

Segons dades de l’institut armat, a Resistencia Galega se li atribueixen més de seixanta accions violentes, moltes d’elles realitzades amb explosius de fabricació pròpia. L’última acció de Resistència Galega va ser la col·locació d’un artefacte explosiu a l’Ajuntament de Baralla (Lugo) l’1 d’octubre del 2014.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: