Detenen al Brasil un dels autors de la matança d’Atocha de 1977

Rate this post

La Policia del Brasil ha detingut Carlos García Juliá, un dels autors de la matança dels advocats d’Atocha de 1977, i que es trobava en recerca i captura per una ordre emesa per l’Audiència Nacional, segons han confirmat a Europa Press fonts policials.

Un comissari i un inspector en cap de la Policia Nacional s’han desplaçat al Brasil per obrir els tràmits d’extradició de García Juliá i per participar en una roda de premsa amb els agents d’aquest país que han procedit a l’arrest, segons han explicat les esmentades fonts.

García Juliá va ser condemnat a 193 anys de presó com a autor material de cinc assassinats al despatx dels advocats laboralistes. La Sala Penal de l’Audiència Nacional el va condemnar el 1980 per formar part d’un “grup activista i ideològic, defensor d’una ideologia política radicalitzada i totalitària, disconforme amb el canvi institucional que s’estava operant a Espanya”.

Va fugir durant un permís

L’Audiència Nacional es va tornar a dirigir al Ministeri de Justícia per saber l’estat de l’expedient de García Juliá el desembre de 2016, quan s’estava a punt de complir els 40 anys de la matança duta a terme el 24 de gener de 1977 per pistolers d’extrema dreta.

La Justícia espanyola seguia en espera que el Govern de Bolívia es pronunciés sobre la sol·licitud d’extradició d’un dels autors del crim, Carlos García Juliá, que va fugir durant un permís atorgat el 1992 i anys després va anar localitzat al país llatinoamericà, on se’l va detenir per tràfic de drogues.

El 2001 l’Audiència Nacional, a petició d’Izquierda Unida, va sol·licitar l’extradició de García Juliá, que va aprofitar que havia adquirit la llibertat condicional el 1992 per escapar-se del país. Cinc anys després va ser localitzat en una presó de La Paz (Bolívia) per un assumpte de tràfic de drogues. Les investigacions apuntaven que els beneficis de la compravenda de droga anaven destinats a finançar grups parafeixistes.

L’Audiència Nacional ha mantingut obert la petició d’arrest per a García Juliá amb la finalitat que compleixi a Espanya els més de 3.800 dies (poc més de deu anys) que té pendents de presó després que se li revoqués la concessió de llibertat provisional.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »