Detectat el primer cas de variant sud-africana a Catalunya

S’ha detectat el primer cas de variant sud-africana a Catalunya, concretament a Barcelona ciutat. Aquest cas no té cap relació directa amb el país sud-africà i s’ha trobat després de la seqüenciació completa del genoma.

D’altra banda, la variant britànica ja s’ha detectat a tot el territori català. En els nuclis urbans i, especialment, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, en major proporció que fora dels centres urbans. A Barcelona hi ha un 9% de variant britànica, a l’Àrea Metropolitana Sud un 12% i entre un 7 i un 8% a l’àrea de la Metropolitana Nord.

Situació epidemiològica

Sobre la situació epidemiològica, es confirma la baixada observada des de fa tres setmanes, tot i que la pressió assistencial segueix sent alta. A més, cal monitorar la presència de les noves variants del virus perquè pot afectar aquest creixement.

Anàlisi d’aigües residuals

Les noves variants es poden detectar també a través de les estacions d’aigües residuals. El 3 de gener va aparèixer per primera vegada la variant britànica i la tendència indica que aquesta soca s’està implementant i podria acabar desplaçant el virus original.

Millora a l’entorn residencial

Els cribratges que es van fer tant als professionals com als residents durant el període previ i posterior al Nadal, juntament amb l’administració de les primeres i segones dosis de la vacuna, han començat a mostrar signes evidents de la seva eficàcia.

  • S’han fet més de 236.000 proves des d’abans de les festes fins a finals de gener amb una positivitat d’un 3,43% en residents i un 0,75% en treballadors enfront del 6,68% en la població general.
  • S’espera que, en les dues pròximes setmanes, s’acabi d’administrar les dues dosis de la vacuna en totes les residències.
  • Els ingressos de persones en residències és menor a la taxa d’ingrés de les persones de més de 74 anys que viuen fora d’aquest entorn.

gencat.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *