Desembarcament judicial espanyol per interrogar els presos polítics del Sis d’Octubre

Tal dia com avui de l’any 1934, fa 85 anys, en el context de les setmanes immediatament posteriors als Fets del Sis d’Octubre (proclamació de l’Estat Català dins la República Federal espanyola), arribaven a Barcelona (procedents de Madrid) Gil Gil y Gil, vocal ponent del Tribunal de Garanties de la República espanyola, acompanyat de Joaquín Herrero i Julio Anglada, secretari i taquígraf ―respectivament― d’aquella sala.

Segons la premsa de l’època (La Vanguardia, edició del 23/11/1934), amb Gil, Herrero i Anglada van arribar, també, Joaquín de Pablo Blanco-Torres (diputat del PRR lerrouxista i president de la comissió de suplicatoris que havia instat el processament del Govern de Catalunya), acompanyat pels diputats vocals d’aquella comissió (tots dels tres partits de l’aliança de dretes que governava la República des del 1933).

Segons la mateixa premsa, Gil Gil y Gil i la seva comitiva es van entrevistar amb els principals elements de l’aparell judicial a Catalunya, que havia estat renovat ―en la seva pràctica totalitat― després dels Fets del Sis d’Octubre, per personatges propers al govern de la República espanyola. Un dels relleus més destacats havia estat a la presidència de l’Audiència de Barcelona, ocupada en aquell moment per López Avilés.

Segons les declaracions que Gil y Gil va efectuar a la premsa, havia previst l’endemà de l’arribada interrogar el president Companys i els consellers del Govern de Catalunya, que en aquell moment estaven empresonats al vaixell-presó Uruguay, atracat al moll de l'Aeronàutica (actual moll de la Zona Franca), al port de Barcelona. Tot i això, el macrojudici al Govern de Catalunya trigaria, encara, sis mesos a iniciar-se.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: