Descobreixen un nou símptoma que podria indicar l’aparició de l’Alzheimer

Les xifres de l’Alzheimer espanten. Es calcula que una de cada deu famílies en les quals hi ha persones majors de 70 anys té algun membre amb la malaltia d’Alzheimer. I la incidència continua augmentant en els pròxims anys, fins a afectar centenars de milions de persones a tot el món.

Es tracta d’un dels reptes més importants als que s’enfronta la medicina actual, degut principalment a l’envelliment de la població. Un dels grans problemes és que l’Alzheimer es diagnostica després que apareixen els símptomes, quan ja es pot fer poc. Per això cada vegada que apareix un nou estudi amb algun descobriment és una grandíssima notícia.

AncianaL’Alzheimer es diagnostica després que apareixen els símptomes

Ara, una nova investigació apunta que les àrees anormalment hiperactives al cervell poden ajudar a predir millor l’aparició de la malaltia, segons un equip d’investigació de l’Institut Universitaire de Gériatrie de Mont-real|Montreal.

En l’estudi, l’equip va trobar una hiperactivació en certes àrees del cervell en persones que encara no havien estat diagnosticades amb Alzheimer, però que presentaven factors de risc de la malaltia. Es tracta d’una fita important en aquesta àrea d’investigació, ja que es va observar que la hiperactivació de regions susceptibles a l’Alzheimer [com ho demostra la ressonància magnètica funcional (fMRI) en persones sense símptomes clínics] es produeix abans de l’aparició de deterioraments cognitius detectats amb proves estandarditzades.

“La malaltia d’Alzheimer és progressiva i pot sorgir al cervell 20 o 30 anys abans del diagnòstic. Per tant, és molt important identificar biomarcadors, és a dir, signes físics i perceptibles de la malaltia, i comprendre millor els efectes inicials al cervell. Per tant, la hiperactivació podria representar un dels primers signes de la malaltia”, asseguren els experts.

Els científics van observar que, a mesura que avança la malaltia, l’activació neuronal segueix una trajectòria en forma d’U inversa. De fet, l’activació en certes àrees del cervell en les primeres etapes de la malaltia d’Alzheimer pot augmentar significativament abans que la pèrdua neuronal causada per la malaltia condueixi a una clara disminució de l’activació. Aquesta forma pot caracteritzar el procés patològic subjacent i ajudar els metges a determinar l’estadi de la malaltia.

AnciàLa nova troballa pot suposar un avenç|avanç esperançador per a la malaltia de l’Alzheimer

Quan es combina amb altres indicadors com a anàlisi de sang i proves cognitives, aquest tipus d’investigació de neuroimatge podria ajudar amb una possible detecció més primerenca. Per al seu estudi, l’equip va utilitzar dades del Consorci per a la Identificació Primerenca de la Malaltia d’Alzheimer per estudiar l’activació cerebral en grups de persones amb alt risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer que havien realitzat una tasca de memòria mentre se’ls escanejava amb fMRI.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: