Descobreixen que un fàrmac inhibeix un oncogèn present en el 30% de càncers

Científics de l'Institut d'Investigació Biomèdica (IRB) han descobert que un medicament usat en el tractament del melanoma aconsegueix eliminar selectivament un oncogèn – gen amb gran capacitat de mutació que indueix a formar càncer en una cèl·lula – present en el 30% dels càncers humans.

Aquest avanç en la investigació oncològica, que publica la revista Cell Reports, obre la possibilitat d'utilitzar teràpies combinades d'irradiació i administració d'inhibidors d'aquest oncogèn per eliminar cèl·lules tumorals.

Es tracta de l'oncogèn RAS, que està activat en el 30% dels càncers humans i origina la proliferació i transformació de cèl·lules tumorals, sense que fins ara hi hagi cap inhibidor efectiu per a aquesta proteïna. La investigació ha pogut determinar que el fàrmac 'trametinib', utilitzat en el tractament del melanoma humà, aconsegueix inhibir aquest oncogèn.

Marco Milán, cap del Laboratori de Desenvolupament i Control del Creixement de l'IRB de Barcelona, ha liderat un estudi, que ha identificat el punt feble de les cèl·lules on l'oncogèn RAS està actiu.

El laboratori de Milán ha utilitzat la mosca del vinagre, Drosophila melanogaster, com model per demostrar que alts nivells de proliferació cel·lular induïts per RAS poden ser explotats terapèuticament per definir estratègies per eliminar específicament cèl·lules tumorals que expressin aquest oncogèn.

Segons ha explicat Milán, "les cèl·lules que expressen RAS dupliquen el seu ADN molt ràpidament i, per tant, generen errors i dany a l'ADN. Hem demostrat que RAS bloqueja la reparació d'aquest dany". 

"En cèl·lules normals – ha precisat -, això generaria la mort cel·lular per l'activació de la proteïna supressora de tumors p53. No obstant això, RAS bloqueja la capacitat de matar d'aquesta proteïna, i aquest és exactament el punt que hem explotat tant amb teràpia genètica com química".

Els investigadors van utilitzar el fàrmac contra el melanoma per inhibir la capacitat de RAS de bloquejar la mort cel·lular, aconseguint d'aquesta manera eliminar, selectivament i per mort cel·lular, tumors malignes sense afectar el desenvolupament dels òrgans i de l'animal. 

Lada Múrcia i Marta Clemente, primeres autores d'aquest treball, han afegit: "també hem demostrat que la radioteràpia, una font externa de dany a l'ADN, incrementa la sensibilitat de cèl·lules que expressen RAS en teràpia genètica". 

Els resultats de l'estudi, en el que també ha col·laborat Anne Royou des de l'Institut Européen de Chimie et Biologie de Bordeus (França), "obren la possibilitat d'utilitzar teràpies combinades d'irradiació i administració d'inhibidors de la via de RAS per eliminar selectivament cèl·lules tumorals", ha conclòs Milán. 

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: