Depressió postquirúrgica, una patologia més comuna del que pensem

Quan una persona se sotmet a una cirurgia es produeixen una sèrie de canvis en la seva vida que, en algunes ocasions, pot portar acompanyada l’aparició d’una depressió. De fet, no és gens infreqüent. Els factors que poden contribuir a aquesta depressió són molt diversos.

Entre ells està haver patit depressió abans de l’operació, tenir dolor després de la mateixa, reaccions a l’anestèsia o als analgèsics, la por derivada de la cirurgia en si, l’estrès físic i emocional de la cirurgia, les preocupacions sobre la seva la recuperació i sobre si es pot recuperar la vida normal, l’ansietat per possibles complicacions o els sentiments de culpa per dependre dels altres, encara que depèn com és lògic de cada cas.

CirugíaÉs bastant habitual que sorgeixin depressions després de somerterse a una cirurgia

La ciència ha estudiat aquest vincle. De fet, existeix un estudi dut a terme per experts de la Universitat d’Iowa que analitza aquesta qüestió i demostra la incidència de depressió en les persones acabades d’operar.

Per tipus de cirurgia, hi ha investigacions com aquest estudi, realitzat al Canadà, que demostren que, per exemple, que la depressió pot afectar al 20 per cent de les persones amb artrosi i s’operen del genoll. En el cas d’una cirurgia cardíaca és tan comuna que té el seu propi nom: depressió cardíaca. Segons l’Associació Nord-Americana del Cor, aproximadament el 25 per cent de totes les persones que se sotmeten a una cirurgia cardíaca experimentaran depressió com a resultat.

És important detectar-la

Convé estar atent perquè els símptomes de la depressió postquirúrgica poden ser fàcils de passar per alt perquè alguns d’ells poden ser similars als efectes secundaris de la cirurgia, com dormir en excés o dormir amb més freqüència del normal, irritabilitat, pèrdua d’interès en les activitats, fatiga ansietat, estrès o desesperança. És aconsellable que si els símptomes persisteixen, s’acudeixi a un especialista per evitar que es cronifiquin. A més, es poden prendre altres mesures per ajudar a pal·liar aquestes conseqüències.

Consells

Si la cirurgia o el problema de salut afecta la mobilitat, és important intentar sortir a l’exterior amb l’ajuda que sigui necessària, per evitar estar tot el temps a casa. Sempre que sigui possible, cal evitar els pensaments negatius i centrar en el positiu, sobretot quan la cirurgia ha anat bé encara que tingui conseqüències a mitjà termini. També, és adequat establir-se metes realistes i fixar-se molt en els avanços, per petits que siguin. En aquest sentit, l’establiment d’objectius per escrit poden ser útils per analitzar la situació amb més perspectiva.

Dona deprimidaRebutjar el negatiu i abraçar el positiu és fonamental per evitar caure en una depressió postquirúrgica

En general, és bo concentrar-se en la recuperació a llarg termini en lloc de la frustració de no ser on es vol tan ràpid com a un li agradaria. A més, cal tenir en compte els consells per tenir una bona salut en general que en aquest cas cobra encara més rellevància, com fer exercici en la mesura que es pugui, portar una dieta equilibrada per sentir-se millor i controlar el pes i ingerir els nutrients adequats per a una bona recuperació. Per això cal consumir moltes fruites i verdures fresques i evitar els aliments processats amb greixos i sucres afegits.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: