De bressol de la Muixeranga a feu de Vox

“Els he votat perquè vull que canvien les coses. Ací hi ha molta marginalitat. Necessitem seguretat a les nits i acabar amb la venda de droga. Ens cal un canvi i fer neteja, i potser Vox ho pot aconseguir”. És el testimoni de David, un obrer de 46 anys, ara de baixa, que, recolzat en la barra de Ca Julian, un humil bar del degradat barri del Raval de Sant Roc d’Algemesí, explica per què diumenge passat va donar suport a la formació ultra. No va ser l’únic. 3.592 veïns d’aquesta localitat -referent de la cultura tradicional del País Valencià- van escollir la papereta del partit que encapçala Santiago Abascal i van convertir un moviment polític que fa pocs mesos era marginal en el partit més votat amb el 24,68% dels sufragis.

Vox es converteix en la força més votada en una vintena de municipis del País Valencià

Vox es converteix en la força més votada en una vintena de municipis del País Valencià

Tot i que Vox també s’ha imposat en 22 municipis valencians més, 13 a la circumscripció d’Alacant, 9 a la de València i 1 a la de Castelló, la victòria de la formació d’extrema dreta en poblacions com Algemesí, amb gairebé 30.000 habitants, ha “descol·locat” ciutadans com Enri Polo, impulsora de la Llibreria Samaruc, que s’esforça per pair que el municipi bressol de la Muixeranga s’haja convertit en feu d’una formació que pretén eliminar autonomies, il·legalitzar partits independentistes, deportar immigrants en situació regular si han comès delictes o prohibir l’avortament.

La resposta al desconcert de Polo es troba a menys de 50 metres del seu establiment. En concret, al cèntric bar de la cooperativa agrícola, on Adela, una jubilada de 76 anys, pren cafè cada matí. “He votat Vox perquè estic en contra de la interrupció de l’embaràs, de l’eutanàsia, de les autonomies i de la legalització d’Otegi. El que faria falta és un altre Franco que acabe amb tot açò”, sentencia. Per a Salut i Creu, que comparteixen taula amb Adela, el posicionament de la seva amiga és massa radical. Per a les dues jubilades hi ha una solució millor: “un pacte PSOE-PP”.

A més dels ciutadans d’edat avançada, amb una renda econòmica més còmoda i amb vincles amb les forces de seguretat i l’exèrcit, el 10-N Vox va sumar als districtes més humils i entre els votants més joves. Ho sap bé Joan Nàcher, promotor d’igualtat al Raval de Sant Roc, que cada dia comparteix confidències amb els clients de Ca Julian però també amb els usuaris del centre de Participació Ciutadana on treballa, on ha de donar resposta a les necessitats de 1.600 habitants. “A Algemesí el PSOE ha governat molts anys, també el PP, i els problemes dels barris perifèrics, lluny de resoldre’s, s’han cronificat. Els votants de Vox són persones a les quals el sistema no dona solucions i que, frustrats i amb economies molt precàries, es tornen permeables a missatges molt bàsics. Però també inclouen referències a crisis com la citrícola, molt important a la Ribera Alta”, argumenta.

Els riscos de l’estigmatització

Paradoxalment, també són víctimes de l’estigmatització que generen les consignes de la formació ultra molts veïns del Raval de Sant Roc. Ho comprovem quan intentem entrevistar un jove romanès que viu al barri i que accedeix a parlar amb l’ARA amb la condició d’abandonar el carrer principal on l’hem trobat per evitar ser vist parlant amb la premsa. A la pregunta de què respondria a veïns com David, que responsabilitzen els migrants de la precarietat laboral i que utilitzen conceptes com “netejar el barri”, aquest pare de família subratlla que ell té “papers” i que aquestes acusacions són “totes mentida”. “Només provenen de la maldat”, emfatitza. “Però què puc fer jo per canviar-les?”, ens pregunta resignat.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: