Correa des de l’exili a Brussel·les: “Em presentaria a unes eleccions anticipades, però no ho permetran”

Davant les protestes multitudinàries a l’Equador i l’estat d’emergència declarat pel govern de Lenín Moreno, l’expresident del país exiliat a Brussel·les, Rafael Correa, ha fet una crida a  convocar eleccions per desbloquejar la situació de crisi al país llatinoamericà, que viu protestes massives en contra dels anuncis d’augment del preu de combustible i retallades al sector públic. Unes eleccions a les quals assegura que es presentaria “si és necessari”, malgrat ser conscient, diu, que les autoritats equatorianes li ho impediran, perquè sobre ell pesen dues ordres de detenció diferents al seu país natal, motiu pel qual viu a Brussel·les. 

“Em van inhabilitar per ser president (de manera il·legal i insconstitucional) però de vicepresident en avall puc presentar-me, però intentaran impedir-ho. Em faran el que li van fer a Lula, el van empresonar i li van robar la llibertat, però no només això sinó que van robar la democràcia a Brasil”, ha etzibat l’expresident.

Correa ha fet aquestes declaracions des del Parlament Europeu, en una roda de premsa organitzada per IU, i des d’on també ha denunciat una “doble moral” de la Unió Europea per no haver pres cap iniciativa davant la crisi a l’Equador. L’expresident equatorià assegura que “si això hagués passat a Veneçuela ja s’hauria ocupat el país”. L’expresident ja va demanar aquest dimarts a través de les xarxes socials que es convoquin eleccions anticipades després de les jornades de protestes de col·lectius indígenes pels anuncis del govern equatorià d’augmentar el preu dels carburants i retallar els salaris públics. 

Favor compartir.

Mensaje a mis compatriotas en estos momentos tan difíciles de nuestra historia.

¡Hasta la victoria siempre! #YoTambienSoyZangano pic.twitter.com/fXWSjd4cnh

— Rafael Correa (@MashiRafael) October 8, 2019

Però Correa és al blanc de les crítiques perquè se l’acusa d’estar darrere les protestes amb voluntat de provocar un cop d’Estat també amb l’ajuda del govern de Veneçuela. Correa nega taxativament aquestes acusacions i assegura que hi ha una campanya de desprestigi i criminalització de la seva persona perquè és qui compta amb el suport majoritari de la població. L’actual president, Lenin Moreno, va ser vicepresident del govern del mateix Correa però aquest últim nega que hi hagi una disputa d’origen personal. “No hi ha cap lluita de col·legues, qui va trair el programa de govern ha estat ell, ha construït tot un relat i aquesta és la traïció més gran de la història de l’Equador”. 

L’actual crisi institucional i política al país va començar la setmana passada arran d’una sèrie de retallades i mesures anunciades pel govern de Moreno, entre les quals destaca l’anul·lació del subsidi als combustibles. Des d’aleshores les vagues i aldarulls són freqüents per tot el país, i durant el cap de setmana s’ha sumat a les protestes el col·lectiu indígena, que representa el 7% de la població i que denuncia la connivència de l’executiu amb les   multinacionals que exploten els recursos naturals

Correa fa una crida a continuar les protestes i a resistir davant d’una “repressió” brutal que assegura no haver vist “des que té consciència política”. L’expresident de l’Equador assegura estar al costat de la població indígena i denuncia moviments de les elits conservadores “al servei dels Estats Units i del Fons Monetari Interancional” per “instrumental·litzar” les institucions del país i impedir-li presentar-se a les eleccions. Tot i això,  la Confederació de Nacionalistes Indígenes (CONAIE), que també se suma a les protestes i demana derogar les mesures pactades per l’acord amb el Fons Monetari Internacional, també assegura que Correa és un “oportunista” i un “colpista”, unes acusacions que el mateix Correa explica perquè assegura que la CONAIE compta amb una antiga direcció que “s’ha posat també al servei del govern de Moreno.”

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: