Coronavirus | Quines noves restriccions o permisos tinc per sortir de casa?

El departament de Protecció Civil de la Generalitat actualitza constantment la normativa de circulació d'acord amb les mesures preses des del govern per aturar la pandèmia de coronavirus. En total, hi ha 101 restriccions o permisos que puntualitzen més enllà dels més coneguts pel públic en general.

La darrera actualització d'aquesta setmana dona aspectes més específics que ens poden ajudar a crear una radiografia exacta sobre els nostres drets i deures en aquest moment excepcional. Per exemple, a nivell d'establiments, tampoc poden obrir les ferrateries o les botigues d'electrodomèstics. En canvi sí es permeten les de telefonia mòbil com a punt de venda de tecnologia i telecomunicacions o aquell establiment que ven tabac. Pel que fa als serveis, les notaries també poden obrir amb cita prèvia.

D'altra banda, ara les empreses de lloguer de vehicles privats se'ls permet obrir per contractar aquells vehicles que tinguin com a finalitat una funció o activitat permesa. La firma de documents amb justificant també està permesa però es recorda que tot allò públic ha quedat aplaçat.

Des de Protecció Civil també es demana que si tens un menor i no disposes de cap adult més a casa, demanis a algú que et porti el menjar o "qualsevol article essencial que necessitis o compris en línia". Si cap d'aquestes opcions és possible recomana que "no permetis que els nens entrin a cap botiga". En cas de treballar i disposar d'un servei de cuidador del menor sí es pot desplaçar.

Pel que fa a la convivència, aquells espais comuns d'un bloc de pisos o qualsevol altre habitatge, no es permeten ja que és un ús públic. Tan sols s'autoritzen accions essencials com estendre la roba. Un altre aspecte és com actuar si veiem que una persona desobeeix la norma de confinament? En aquest cas es pot denunciar però demana "evitar l'ús excessiu del 112 ja que la policia és l'encarregada d'aquestes actuacions".

Les misses o enterraments d'un familiar o amic no estan permeses si la mort ha estat per COVID-19. Per altres causes no es prohibeix però es recomana que fossin persones que es coneixien i la reunió no pot excedir d'un terç de la capacitat màxima de les instal·lacions. I un darrer recordatori important: els guants de làtex mai van a la paperera de reciclatge groc. Si l'ús ha estat amb algú en quarentena o contagiat haurà de seguir unes mesures preventives que marca el Departament de Salut.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: