La indignació de coronavirus impulsa la policia a Internet de la Xina en l'acció

SHANGHAI: Quan la Xina intenta reformular la narració de la seva resposta contundent al brot de coronavirus, està recorrent a una nova raça de policia que realitza represàlies del món real per faltes digitals.

La policia d’internet, com es coneix aquí, ha guanyat el poder, ja que el Partit Comunista ha treballat per agafar un major control sobre els pensaments, les paraules i fins i tot els records dels 800 milions d’usuaris web de la Xina. Ara estan apareixent com un baluard contra la irrupció de la ira per les fallades de govern que van agreujar l'epidèmia.

Els oficials arriben amb un rap inesperat a la porta dels crítics en línia. Arrosseguen els delinqüents durant hores d'interrogatoris. Obliguen els seus objectius a signar promeses de fidelització i a recalcar les observacions que es consideren políticament inacceptables, fins i tot si aquestes paraules es van fer en la relativa privadesa d'un xat de grup.

A la ciutat central de Chengdu, un recent graduat de l'escola de dret, Li Yuchen, va dir que es va treure de casa seva a principis de febrer després d'escriure un tractat sarcàstic en xinès clàssic sobre la censura. La policia el va interrogar des de la tarda fins a mitjanit, primer preguntant-li si estimava el seu país, al qual va dir que sí. Li va dir que es va veure obligat a signar una declaració desafectant les seves opinions i comprometent la lleialtat al partit.

L’experiència va reflectir el que li va passar a l’heroi de l’assaig del senyor Li, un metge de Wuhan anomenat Li Wenliang, que va intentar alertar els companys sobre la propagació d’un misteriós virus en un grup de xat, només per ser cridat a una comissaria i obligat a signar. una confessió per difondre rumors.

Quan el doctor Li va morir per coronavirus, les ones de dol i ràbia van arrasar a Internet de la Xina.

"Li Wenliang va dir que una societat sana no hauria de tenir una sola veu", va escriure el Sr. Li, que no està relacionat amb el doctor Li. "Crec que la millor manera de plorar-lo és continuar sent ciutadà" i continuar escrivint, va escriure en un post posterior a WeChat.

S’ha tornat més difícil. Per contrarestar la ràbia sobre la mort del doctor Li i les morts de moltes que la seva advertència podria haver salvat, les autoritats s’han duplicat per la tàctica que va provocar la fúria en primer lloc: utilitzar la policia d’internet per silenciar els més desconeguts.

Poc se sap del grup, que forma part formalment de la Oficina de Defensa de la Ciberseguretat, que fa temps que policia la pirateria i el frau en línia. Però les publicacions puntuals del govern ofereixen pistes. El 2016, la regió de 50 milions de persones de Guangxi va dir que tenia gairebé 1.200 agents de policia a Internet. L’objectiu era tenir un policia d’internet per cada 10.000 persones a la regió, un signe de les ambicions de la força.

En els primers anys de les xarxes socials xineses, els càstigs perjudicats pels crítics rarament eren severs. A mesura que milions van ser clons de Twitter i Facebook, que estan prohibits a la Xina, la censura normalment significava desaparèixer publicacions i llocs web estrangers inaccessibles. Ara, la policia persegueix activament els autors de material prohibit, i la irritació ha estat substituïda per la por.

Els amics i les famílies s’adverteixen que no parlin massa obertament en els xats de grup. Els canvis s'han produït, ja que el líder de la Xina, Xi Jinping, ha pressionat el fort cop de puny de ferro a Internet per part del partit.

Xi ha donat nous recursos a les forces de seguretat domèstiques. La sorprenent rapidesa de la policia a l’hora de trobar persones, que podrien creure que s’amaguen entre les hordes d’internet de malhumorats anònims, és el resultat de milers de milions de dòlars en noves despeses en tecnologia de vigilància .

El Ministeri de Seguretat Pública de la Xina, que controla la policia, no va respondre a les sol·licituds de comentaris, inclòs el paper de la policia a Internet en silenciar el doctor Li. Però els experts van dir que la declaració que va signar i que posteriorment va publicar en línia es corresponia amb els tipus de cartes que els crítics en línia van confirmar a la força de la policia.

"Un dels motius de la indignació en línia després de la mort de Li Wenliang va ser perquè la gent sap que el que va trobar és només una experiència normal de la xinesa", va dir Xiao Qiang, un investigador científic de l'Escola d'informació de la Universitat de Califòrnia, Berkeley. "No és culpa de la policia local. És l’error de Xi que aquest tipus de coses s’ha convertit en una part de la vida diària. "

Xi va avançar ràpidament per coordinar la supervisió en línia després que es fes càrrec del 2012. Va crear una nova organització, l’Administració del ciberespai de la Xina, per coordinar la censura en línia i suprimir els agents d’informació en els mitjans socials que no sempre toquen la línia del partit.

L’aparició del 2015 de la policia a Internet va suposar l’ambició del senyor Xi de portar la supressió en línia fins a un nivell encara més gran. Aquell any, les comissaries de policia locals van crear comptes de xarxes socials per destacar les detencions a Internet.

Poc després de temps, la policia a Internet es va convertir en l'eina més forta de l'estat per produir silenci en línia. Sovint es penjaven a l’esquena i es controlaven, els oficials tocaven l’aplicació de la llei local per atreure els delinqüents i interrogar-los: allò que anomenaven “tocar el terreny”. Situats a comissaries de policia cada cop més locals, han dut a terme campanyes contra tots els des dels fraus de telecomunicacions fins a l'ús de Twitter.

Abans de l’epidèmia de coronavirus, el seu punt de mira van ser les protestes a Hong Kong.

Bole Cheng, un treballador financer de 45 anys, va trucar a la tardor passada. Havia perdut la sensació durant un debat sobre Hong Kong i es va referir al Sr Xi amb un puny que significa "Petit Malvat". Dos dies després, dos oficials eren a la seva porta.

"Van dir que estava parlant a la deriva del WeChat i que hi havia un problema, així que vaig haver d'anar a l'estació amb ells", va dir. Durant cinc hores d'interrogatori, li van dir al senyor Cheng que utilitzessin un motor de cerca alimentat per intel·ligència artificial per trobar-lo.

En els propers mesos, es van posar en contacte amb ell dues vegades més. Una vegada que van presumir que els seus poders s'expandien i se'ls havia atribuït noves responsabilitats de seguretat nacional. Una altra vegada, el senyor Cheng va discutir George Orwell amb un jove oficial, que pretenia distanciar el seu treball del que es descriu a "1984."

“Intentava demostrar que llegia llibres i que les històries no eren de la Xina. Que Orwell no parlava de nosaltres ", va dir.

Quan la policia va amenaçar que li dificultaria l'assistència al seu fill, Cheng va cedir i va signar una carta que prometia abstenir-se de discutir Hong Kong i deixar d'insultar el líder del país.

El senyor Xiao, de Berkeley, va dir que l'activitat de la policia a Internet només s'ha intensificat durant el brot de coronavirus. Informes governamentals esporàdics ho demostren. En les primeres setmanes de l'any, la policia de la regió de Guangxi va investigar 385 persones per difondre rumors. A la província de Qinghai, van treure el 72. A la regió de Ningxia, altres 66.

Els censors en línia també treballen les hores extres. Des de la mort del doctor Li, s’ha convertit en un tema censurat. Un gran nombre de publicacions i comptes han desaparegut de les xarxes socials.

"Com que les xarxes socials han existit a la Xina, no hi ha hagut res com l'explosió del discurs actual", va dir Hannah Yeung, que dirigeix un grup en línia dedicat a preservar publicacions, que ella anomena el ciberatori. La censura ha esdevingut tan intensa durant les darreres setmanes, segons que temia que els xinesos perdessin la capacitat de crònica del passat.

"Després que la gent crida i crida, les publicacions se suprimeixen i no hi ha més veu d'oposició. Res s’arreglina ”, va dir.

Els primers signes indiquen que la campanya ha tingut com a mínim èxit. L’internet xinès està ple d’elogi aparentment sincer pels esforços del govern. La majoria de registres de primers passos han desaparegut.

Aquest èxit representa les seves pròpies amenaces. Si els funcionaris locals o regionals enterren problemes, els líders del país podrien perdre les advertències anticipades de grans crisis, com les advertències que els metges de Wuhan van emetre a principis de gener.

Quan Miles Zhang va anar a un viatge de negocis a principis de gener a Wuhan, va ser un dels pocs llestos per esclatar. Portava ulleres i una màscara davant la insistència de la seva dona, que havia llegit en línia sobre la represa contra el doctor Li abans que la notícia fos censurada.

"Vaig destacar realment", va recordar. Pot ser que les precaucions li haguessin salvat de contraure el coronavirus, que llavors es va estendre tranquil·lament per la ciutat.

Un interès per la informació bloquejada només havia obtingut problemes a Mr. Zhang l'any anterior. Al setembre, la policia el va arrossegar per interrogar-li l'ús d'un programari per frustrar els filtres d'Internet del govern. Després d’hores d’interrogatori, el van llançar al carrer. Atordit de l’experiència, va caminar els diversos quilòmetres de casa amb la seva preocupada família.

Tot just tornar d’un viatge al Canadà, va començar a planejar sortir de la Xina per sempre.

"Jo pensava que la censura era un problema tècnic que es podia superar", va dir Zhang. “Però aquesta vegada va ser com un cop de cap al cap. Aquest és un terrorisme d’estat. ”

Lin Qiqing va contribuir a la investigació de Xangai.

NY Times

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: