Corea del Nord es replanteja celebrar la cimera amb els EUA.

Rate this post

Corea del Nord ha dit avui que s’està replantejant si seguir endavant amb la cimera entre el seu líder, Kim Jong-un i el president nord-americà, Donald Trump, prevista per al 12 de juny, a causa de les propostes plantejades des de Washington perquè desmantelli de cop el seu programa nuclear.

Una nota firmada pel vicecanceller Kim Kye-gwan i publicada per l’agència estatal de notícies KCNA diu que la proposta dels EUA “no suposa un intent de resoldre el problema a través del diàleg” i acusa a Washington de “tractar d’imposar la destinació de les enderrocades Líbia i l’Iraq” a Corea del Nord. “Funcionaris de Casa Blanca i la Secretària d’Estat incloent a John Bolton, assessor nacional de Seguretat, caminen deixant anar afirmacions sobre l’anomenat programa de desarmament a l’estil Líbia”, explica la nota.

Això fa referència a l’acord que Trípoli i Washington van firmar el 2003 i pel qual el règim libi -enderrocat gràcies a l’alçament d’opositors i als bombarders aliats de 2011- eliminés el seu programa d’armes de destrucció massiva i lliurés el seu arsenal a canvi d’incentius econòmics. “Mai no hem tingut cap expectativa de suport econòmic dels EUA i tampoc no acceptarem aquest acord en el futur”, resa també el text, que acaba per qualificar a Bolton de “repugnant”.

D’aquesta manera, Pyongyang adverteix Washington de què si continua escoltant a Bolton i a d’altres “pseudo patriotes” que insisteixen en la solució líbia, “les perspectives sobre la imminent cimera Corea del Nord-EUA i sobre les relacions Corea del Nord-EUA en general quedaran bé clares”. El missatge arriba hores després que el règim nord-coreà cancel·lés una reunió d’alt nivell amb Seül després de condemnar unes maniobres aèries que estan celebrant Corea del Sud i els EUA i que Corea del Nord considera que també posen en perill la cimera entre Kim Jong-un i Donald Trump del 12 de juny a Singapur.

Els comunicats de Pyongyang d’avui suposen una important gerra d’aigua freda després de mesos d’avanços per millorar les relacions entre Pyongyang i la comunitat internacional i provar de buscar una solució a la qüestió nuclear a la península.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »