Constitució del Congrés i Endesa, patrocinadora contaminant: les claus del dia, amb Antoni Bassas (03/12/2019)

Dimarts, 3 de desembre del 2019. Avui cal abrigar-se més, perquè aquest matí fa més fred i al migdia l’ambient també serà més hivernal que ahir. Aquesta tarda i al vespre es podrien escapar algunes primeres gotes a la costa, però el temporal de pluja, vent i mala mar arribarà sobretot demà.

1. Aquest matí es constitueixen el Congrés i el Senat espanyols. Agustín Zamarrón, diputat socialista de llarga barba que recorda Valle Inclán, tornarà a presidir la mesa d’edat i cedirà la cadira presidencial a Meritxell Batet. El PP s’ha ofert perquè Vox i Ciutadans tinguin un lloc a la mesa del Congrés.

A l’editorial de l’ARA diem que el líder del PP ja es prepara per a una oposició frontista perquè Vox no li prengui terreny, i amb l’independentisme català i Iglesias com a enemics de la seva idea d’un Estat uniforme. Tornen les dues Espanyes.

2. Inaugurada la conferència del clima de Madrid, COP25. António Guterres, secretari general de les Nacions Unides: “És imperatiu que els governs no només honorin les seves contribucions i els Acords de París, sinó que augmentin substancialment la seva ambició. Fins i tot en el supòsit que els Acords de París es complissin completament, no n’hi hauria prou”.

És "urgent" aturar les emissions "per a la seguretat de tothom al planeta", diu l'ONU

És “urgent” aturar les emissions “per a la seguretat de tothom al planeta”, diu l’ONU

Pedro Sánchez va carregar contra els “fets alternatius” del president Trump sense anomenar-lo.

Per cert, avui expliquem que l’elèctrica Endesa, un dels principals patrocinadors de la COP25, encapçala el rànquing d’empreses que generen més emissions de gasos d’efecte hivernacle a Espanya.

L'empresa que més contamina a Espanya patrocina la Cimera del Clima

L’empresa que més contamina a Espanya patrocina la Cimera del Clima

3. Les posicions sobre els pressupostos entre el Govern i els comuns es continuen acostant, informa Mireia Esteve. Jéssica Albiach va afirmar ahir que hi ha “un cert preacord” amb Pere Aragonès: eliminar –o reduir– algunes bonificacions de l’impost de successions, rebaixar l’IRPF a les rendes més baixes i també incorporar dos trams nous, a partir de 90.000 euros amb un tipus del 23% i a partir de 120.000 amb un 25%. Per tant, apujar dos punts l’actual retenció. 

4. Us recomanem la crònica de Maiol Roger sobre l’acte de presentació de l’últim llibre d’Ernesto Ekaizer (bé, l’últim llibre és el que deu escriure ara; ens referim a l’últim publicat), en què el periodista col·laborador de l’ARA va dir que la sentència va ser un disbarat, va advertir del viacrucis que li espera a la justícia espanyola a Europa –començant pel cas de Junqueras, d’aquí a pocs dies– i va acabar amb un advertiment: “Espanya no és un estat de dret, és un estat judicial”. 

5. Per cert, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va proposar ahir que es fixi “un preu” per definir el cost d’assolir la independència de Catalunya i que es pregunti a la ciutadania si està “disposada a pagar-lo”, en oberta contradicció amb el tuit del president Torra on demanava reflexionar sobre la idea de polaritzar més la societat.

6. Atenció si viviu o estiuegeu a la Costa Brava. Després de gairebé un any de moratòria que hi  impedia noves construccions, la Generalitat va presentar ahir el veredicte: es podran aixecar 15.000 habitatges nous en diversos municipis costaners, la meitat dels previstos abans que es dictés la suspensió temporal. “És un pla molt ambiciós que ha revisat 202 sectors de la Costa Brava i que s’ha fet de manera molt curosa”, va valorar el secretari d’Hàbitat Urbà, Agustí Serra. La plataforma SOS Costa Brava va lamentar que, malgrat que les edificacions permeses es redueixen, el pla “és insuficient i no garanteix la salvació de la Costa Brava”. A l’ARA trobareu el mapa de zones afectades i la informació més detallada.

Llum verda a 15.000 nous habitatges a la Costa Brava

Llum verda a 15.000 nous habitatges a la Costa Brava

7. Un home de 44 anys va matar ahir la seva parella, de 36, al Prat de Llobregat i, hores més tard, es va entregar en una comissaria dels Mossos d’Esquadra del municipi. Novè assassinat d’una dona aquest any a Catalunya. La parella tenia dos fills encara menors d’edat. Per cert, avui publiquem la lletra del nou himne feminista I no va ser culpa meva.

8. Ha mort el pedagog Jordi Galí. Va fundar i dirigir l’Escola Sant Gregori de Barcelona, un dels centres educatius renovadors impulsats des de la societat civil catalanista en ple franquisme. Tenia 92 anys.

9. Aquest matí tenim article de Culla sobre la intenció del PSC de retocar el sistema d’ensenyament. Diu que Iceta fa demagògia a consciència, que sap perfectament que la “flexibilitat” lingüística ara reclamada existeix des de sempre; que els i les docents no són bonzes fanàtics capaços d’aplicar la immersió de la mateixa manera a Ripoll i a Badia del Vallès.

10. Parlant de llengua, Pompeu Fabra rebrà avui la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona que li va ser concedida en plena Guerra Civil, el 1938, però que mai va recollir a causa del conflicte, segons va descobrir un expert en Fabra, Jordi Mir. La recollirà un dels seus nets.

11. I als esports, justícia: el millor jugador de la història ja és qui més Pilotes d’Or ha guanyat. Ahir va recollir la sisena. Fa deu anys, quan va guanyar la primera, Messi hi va anar amb els seus germans. Ahir hi va anar amb la seva dona i els seus fills.

Messi guanya la seva sisena Pilota d'Or

Messi guanya la seva sisena Pilota d’Or

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: