Consolidant la remissió: segon dia sense nous morts per coronavirus a Espanya

Per primera vegada en més de dos mesos i mig, aquest dilluns va ser el primer dia que Espanya no va registrar cap nou mort amb coronavirus, segons les dades del ministeri de Sanitat. La tendència a la remissió sembla consolidar-se, bé sigui per les mesures d’aïllament aplicades fins ara, per l’arribada de la calor, o per la combinació de tots dos factors. Aquest dimarts tampoc no s’ha notificat cap nova defunció al gràfic oficial del ministeri. Amb tot, el volum acumulat de víctimes mortals en aquests gairebé tres mesos és d’escàndol, 27.127. 

Al llarg de l’última setmana, s’han reportat 34 morts amb Covid-19 al conjunt de l’Estat. Catalunya, amb 9, és la comunitat autònoma que n’ha comunicat més. La segueixen Castella i Lleó amb 6, Extremadura amb 5 i el País Valencià amb 3. 

Si ens fixem en els contagis, en aquest cas sí que hi ha un augment respecte a les xifres publicades ahir pel ministeri. Si dilluns eren 71 els nous casos confirmats de coronavirus en les darreres 24 hores, avui en són 137. 

Malgrat l’evolució favorable de les dades que arriben dia a dia, cal tenir en compte alguns elements a l’hora de dibuixar la radiografia real de la situació. El primer, que els números del ministeri segueixen sense quadrar amb els que faciliten cada dia alguns governs autonòmics. El cas més proper és el de Catalunya, però passa amb altres territoris com Madrid, Euskadi o les Balears. Aquest fet s’explica per la divergència de criteris a l’hora de fer els recomptes. El govern espanyol únicament comptabilitza els casos positius i les defuncions que s’han sotmès a una prova PCR que confirmi la presència del virus.

L’altra qüestió que no podem oblidar és que fins que si bé la mortalitat és un factor clau per mesurar l’impacte de la pandèmia, que encara hi hagi nous casos positius confirmats -per bé que molt pocs i controlats- vol dir que encara són susceptibles d’acabar malament. I entre que es produeix i es detecta la infecció i es produeix la mort poden passar un parell o tres de setmanes. 

Hi haurà ampliació

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: