Consells per crear hàbits i rutines durant el confinament pel coronavirus

Una bona manera de passar aquests dies a casa és establir una llista de rutines amb l'objectiu d'anar creant hàbits que ens ajudin a suportar aquest confinament derivat del coronavirus. Els hàbits són una eina útil que es formen a través de les nostres xarxes neuronals a mesura que aprenem alguna cosa i el consolidem en un comportament sense esforç a través de la repetició.

Per aconseguir establir-los és necessari seguir una sèrie de rutines i processos que ens mantinguin enfocats amb els objectius que vulguem aconseguir. Igual com moltes persones fan en començar l'any nou o el curs, quan es fixen metes com fer exercici o menjar més sa, ara podem fer el mateix. Aquests són alguns consells per aconseguir-ho.

Organitzar

En primer lloc cal asseure's a pensar que volem canviar en aquests dies, quin tipus de rutines hem d'incorporar, de quin temps disposem o com podem organitzar-ho. El truc està en començar a poc a poc, amb metes més petites i ampliar segons anem complint objectius i passin els dies. Per tant, primer cal definir un pla d'acció: horari familiar, deures dels nens, teletreball, menjars, exercici a casa… És important ser realistes i no imposar-nos per endavant metes que no complirem.

En segon lloc, tenint en compte que a tots ens costa mantenir-nos enfocats, cal identificar els moments en què podem fallar i buscar alguna tàctica per evitar perdre la concentració.

El pla d'acció ha de ser visible. Les noves tecnologies ens poden servir per donar-nos recordatoris de les rutines i les activitats que s'han de dur a terme, perquè per mantenir la motivació és necessari que el tinguem sempre present. Fins i tot per als moments de relaxació, doncs hi ha apps i un altre recursos que ens ajuden a trobar moments el dia per fer exercicis de respiració.

Una altra bona idea, sobretot en el cas dels nens, és que cada activitat vagi acompanyada d'un ritual que els ajudi a introduir-se i a fixar-la en el seu dia a dia. Si es fan deures, per exemple, es pot preparar l'habitació i els materials que s'utilitzaran sempre de la mateixa forma. Si es fa esport online, el mateix.

Família

Al final de la jornada, és convenient realitzar una revisió. Tot el món establert i tranquil ha de comprovar el que s'ha fet el dia i veure si s'han complert les metes. Tampoc no ha de veure's com un examen, sinó més aviat com una manera de fer un seguiment que permeti anar millorant a poc a poc i veure en què s'ha fallat per poder posar-li remei i així evitar que torni a passar. I per descomptat, en el cas dels nens, és aconsellable premiar tots els èxits que s'aconsegueixin i donar recompenses, perquè per a ells és més difícil entendre tot el que està succeint i poden sentir-se més desorientats que la resta.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *