Confiscades 45 tones de tonyina congelada que es venia com a fresca

Rate this post

La Guàrdia Civil ha confiscat 45 tones de tonyina congelada a quatre províncies -Barcelona, Alacant, Múrcia i La Corunya- que només estava autoritzada per al seu consum en conserva però que era comercialitzada com a fresca, per la qual cosa en quadruplicava el preu, un frau pel qual quatre persones estan sent investigades.

L’operació “Atunali”, que ha tingut lloc a Alacant, Múrcia, la Corunya i Barcelona, va ser iniciada el mes de gener passat pel Seprona de la Comandància alacantina i ha comptat amb la col·laboració d’Interpol i Europol, segons ha informat l’Institut Armat.

Quatre investigats

De moment hi ha quatre persones investigades -d’entre 49 i 59 anys-, a les quals s’atribueix un delicte contra la salut pública, frau als consumidors i falsedat documental, pels quals es poden enfrontar a penes d’un a quatre anys de presó i a possibles sancions administratives.

En una primera fase de l’operació, que continua oberta, els agents van immobilitzar 10 tones de tonyina de l’espècie tonyina d’ulls grossos per no disposar de la traçabilitat necessària per a la seva comercialització. Després van localitzar en un altre establiment majorista diversos lots de tonyina congelat d’aleta groga que no comptaven amb certificació d’origen ni del sistema usat per a la seva congelació; el cos va comprovar que l’empresa trossejava el peix, procedent de l’Atlàntic, i posteriorment el distribuïa com a descongelat o elaborat amb additius.

En aquest frau hi han intervingut tres empreses més i els tres armadors dels vaixells de captura, de nacionalitat francesa, salvadorenca i panamenya. Amb l’ajuda de la Xarxa Europea de Frau Alimentari de la Comissió Europea, el Seprona va comprovar que els vaixells utilitzats no disposaven d’un sistema de congelat per immersió en salmorra adaptat a la nova legislació, que estableix temperatures inferiors a -18è C per al consum humà.

Les naus, dedicades a proveir empreses conserveres, destinaven el sobrant de les captures al mercat clandestí, on diverses distribuïdores el compraven a un preu molt per sota del valor per a captures fresques. Després de descongelar la tonyina, els investigats processaven la seva carn amb additius que injectaven en quantitats molt superiors a les recomanades amb l’objectiu d’atorgar-li un aspecte similar al fresc. D’aquesta manera, el peix, que només estava autoritzat per consumir-lo en conserva amb un valor inferior als tres euros per quilo, es posava a la venda com a fresc per quantitats de fins a 14 euros per quilo. 

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »