Confiança i unitat davant la pandèmia de el nou coronavirus

Benvolgut conciutadà, estimada conciutadana. Sóc pediatra i treball en un centre de salut de Madrid. Entenc que la percepció de risc i de la dimensió de l'repte que afrontem en el context actual d'emergència sanitària per la pandèmia de l'coronavirus SARS-CoV-2 sigui molt diferent entre unes persones i altres. La meva pròpia ha variat molt en poques setmanes.

Situem-nos. En línia amb el que passa en altres nacions, vivim el major repte que hem afrontat en el temps de la nostra democràcia. Aquest repte està produint i produirà en creixent mesura durant les properes setmanes i mesos un important impacte en la nostra societat i en particular en el nostre sistema sanitari. L'impacte va ser global però diferent en diferents regions, sent a dia d'avui la Comunitat de Madrid i en particular la capital la zona més afectada. Altres zones molt afectades es troben en aquests moments en País Basc, Aragó i Catalunya.

En un article que acaba de publicar la revista mèdica britànica The Lancet , dos metges italians estimen la previsió de l'evolució d'aquesta infecció a la regió italiana de la Llombardia i en el conjunt d'Itàlia, país que antecedeix la situació que vivim a Espanya entre una i dues setmanes. Els autors consideren que el major acumulació de malalts per la malaltia COVID-19 es produirà a Itàlia en unes quatre setmanes contant a partir de l'11 de març.

En aquest moment els autors estimen que a Llombardia (epicentre de l'epidèmia a Itàlia) i al país en el seu conjunt puguin necessitar 4.000 llits de cures intensives per a aquests malalts, considerant que a tot Itàlia hi ha 5.200 i que segueixen produint-se les patologies habituals. Tinguem en compte que, a dia d'avui, a Itàlia ja hi ha unes 1.000 persones en vigilància intensiva per COVID-19 i en aquesta entrevista una infermera local ho descriu com "territori de guerra".

És a dir, que van i anem a contrarellotge per preparar-nos davant un possible escenari equivalent. Això no és una profecia, és una estimació i pot acabar sent imprecisa. Però és un escenari factible que distorsionarà de forma greu tota l'assistència sanitària i la vida en general en un context en què els sanitaris no tenim prou guants o màscares per protegir-nos.

El problema, com s'ha explicat durant els últims dies , no és que el sistema sanitari no pugui atendre aquest nombre d'infeccions ni d'aquesta gravetat, sinó que resulta molt difícil atendre-les totes si ocorren gairebé a el temps. Tot i que la majoria de casos siguin lleus, si un de cada deu necessita ventilació mecànica i tots s'ajunten, el sistema no dóna l'abast. Per això és prioritari esmorteir el nombre de nous casos per espaciarlos el màxim possible fins que l'epidèmia decaigui (# FrenarLaCurva , #BajarLaCurva). Per això és prioritari que et quedis a casa (#YoMeQuedoEnCasa).

Potser hi ha gent, especialment a les zones amb menys casos de COVID-19, que no sigui encara conscient de la vital transcendència que té quedar-se a casa. Però la disciplina ciutadana rigorosa és juntament amb la higiene i el distanciament social la clau per disminuir la transmissió d'una infecció que en molts casos no produeix símptomes o els produeix lleus. Podem tenir el virus sense saber-ho i passar-s'ho a qui més estimem. Si us plau, queda't a casa tret que sigui imprescindible sortir. Si us plau, segueix rigorosament les restriccions i les recomanacions d'higiene.

D'altra banda, si no tens símptomes no vagis a comprar menjar amb mascareta perquè no evita el contagi en aquest context i perquè els malalts i els seus cuidadors, així com els professionals sanitaris i altres col·lectius involucrats en la resposta a l'epidèmia, que sí que les necessitem, ens vam quedar sense.

Si tens símptoma lleus, com passa en la majoria de casos, queda't a casa seguint les recomanacions d'aquest enllaç i extrema la higiene per evitar transmetre la possible infecció per coronavirus a les persones del teu entorn. A més dels telèfons autonòmics habilitats per consultar sobre el coronavirus, recorda que sempre pots contactar per telèfon amb el teu centre de salut i parlar amb els teus professionals de referència, metges o infermeres, per aclarir dubtes, informar-nos d'un eventual empitjorament, o de qualsevol problema de salut que tinguis.

En els centres de salut de Madrid estem resolent moltes consultes d'aquesta forma durant aquests dies, el que evita que les persones surtin de casa. És una prioritat absoluta no contribuir a col·lapsar els serveis hospitalaris, que estan encarregant-se de atendre les persones més greus.

Des de la humilitat, siguem conscients que tots, governs, autoritats sanitàries, professionals i la població en general, tots estem aprenent amb aquesta experiència. Això ho anem a superar junts i el que aprenguem serà molt útil de cara a epidèmies posteriors que poguessin ser més agressives, o fins i tot al que fem cada any amb la grip comuna, que també mata moltes persones vulnerables.

Enfrontem un repte d'enormes dimensions i complexitat l'abordatge requereix mesures difícils d'assumir i la implicació profunda i determinada de tota la societat. És un moment d'unitat sense traves. Evitem el retret i la crítica. Quan haguem superat aquesta crisi i tinguem perspectiva veurem què es va poder haver fet millor, però ara és fonamental resoldre això units.

Guanyem humanitat, solidaritat amb els més vulnerables i habilitats per a suportar de forma racional la incertesa. Paradoxalment i malgrat els possibles errors comesos, aquesta experiència també ens hauria de ajudar a confiar més en les autoritats sanitàries i en les i els professionals, que busquem en tot moment el millor per a la població.

Gràcies a totes les persones que col·laboreu per frenar aquesta epidèmia, gràcies a tu per quedar-te a casa i gràcies a les empleades de supermercat, els taxistes, les cuidadores, els periodistes i altres col·lectius que fan que la vida sigui menys anormal.

Les properes setmanes i mesos seran molt difícils, però units podem salvar moltes vides. I encara que la nostra resposta sigui millorable, tingues sempre present que la nostra sanitat pública converteix Espanya en un dels millors llocs de l'món per aconseguir que una situació així es resolgui amb el menor nombre de danys irreparables possible. Cuida't, cuidem-nos amb confiança i unitat.

** Aser García Rada és pediatre Atenció Primària de Madrid.

elconfidencial.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: