Comprova si t’hauries de vacunar contra la grip

Dilluns passat, la ministra de sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, va afirmar que la campanya de vacunació contra la grip és un punt feble de la sanitat i que a Espanya no s'arriba al mínim de cobertura de la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut. Per aquesta raó, va animar tota la població de risc a vacunar-se per pal·liar aquesta mancança.

Qui s'ha de vacunar

A nivell mundial, es recomana la vacuna per a persones amb alt risc de patir complicacions en cas de patir la grip i per a les persones en contacte amb aquests grups d'alt risc ja que poden transmetre'ls-la. Per concretar-ne més, ho haurien de fer les persones de 65 anys i més, i els menors amb més risc, com els nens majors de 6 mesos i els adults amb malalties cròniques cardiovasculars (excloent hipertensió arterial aïllada) o pulmonars, incloent displàsia aspre-pulmonar, fibrosi quística i asma.

Vacuna (1)

També s'haurien de posar aquesta vacuna aquells que pateixen malalties metabòliques, inclosa diabetis mellitus o l'obesitat mòrbida, els que pateixen insuficiència renal, hemoglobinopaties –patologia que produeix una estructura anormal en una de les cadenes de les globina de la molècula d'hemoglobina–, anèmies, asplenia –absència de melsa–, malaltia hepàtica crònica, malalties neuromusculars greus i immunosupressió. També els que portin un implant coclear o estiguin en espera, les persones que pateixen trastorns i malalties que produeixen una disfunció cognitiva, els nens i adolescents que reben tractament prolongat amb àcid acetil salicílic i les dones embarassades.

També haurien d'anar al seu centre de salut tots aquells que poden transmetre la malaltia a persones vulnerables: treballadors dels centres sanitaris, els que exerceixen la seva tasca en institucions geriàtriques i les persones que tinguin vivint a la seva casa a ancians. S'inclou també els que treballen en serveis públics essencials o aquelles persones que poden estar en contacte amb aus.

Qui no s'ha de vacunar

En canvi, no s'haurien de vacunar els menors de sis mesos, els al·lèrgics a l'ou o els que hagin tingut una reacció al·lèrgica severa a una vacunació anterior amb vacuna de la grip. Aquells que pateixen una malaltia transitòria, com un refredat i presentin febre, han d'esperar a millorar.

Malalt

Les campanya de vacunació comença al voltant de setembre i es recomana posar-se-la l'octubre o el novembre en el centre de salut que cada persona elegeixi.

Quan coincideix la vacuna amb la soca que està circulant, s'estima que la vacuna prevé entre el 70 i el 90 % de la grip en subjectes sans menors de 65 anys. En els grans, segons el Ministeri, es poden evitar un 50 a 60% d'hospitalitzacions i el 80% de morts derivades d'aquestes complicacions.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: