Competència multa amb 91 milions a quatre bancs

Rate this post

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat Santander, Sabadell, BBVA i CaixaBank amb un total de 91 milions d’euros per oferir derivats de tipus d’interès en condicions diferents de les pactades amb els clients, en les quals s’especificava que es contractarien, en “condicions de mercat”. Segons detalla la CNMC, aquests derivats utilitzats com a instruments de cobertura del risc de tipus d’interès associat a crèdits sindicats per al finançament de projectes (project finance).

Les entitats es posaven d’acord abans de realitzar l’oferta al client per fixar unes condicions allunyades de les quals s’havien compromès a proporcionar, donant la imatge que cadascú estava consultant les condicions de mercat. La investigació parteix de la denúncia d’una empresa dedicada a la promoció, construcció i explotació de parcs d’infraestructures eòliques, el nom de la qual no detalla la CNMC.

El que sí que explica és que durant la investigació el regulador va tenir accés a documentació aportada per unes altres 22 empreses en relació amb 43 operacions de derivats associats a crèdits sindicats contractats entre 2006 i 2016 per a ‘project finance’.

Quatre bancs, multats

La multa més gran correspon a CaixaBank, amb 31,8 milions d’euros, seguida per la de Santander (23,9 milions d’euros), BBVA (19,8 milions d’euros) i Sabadell (15,5 milions d’euros).

Aquesta conducta suposa una infracció molt greu a la Llei de Defensa de la Competència i el Tractat de Funcionament de la Unió Europea, segons ha assenyalat la CNMC.

Contra aquesta resolució del ‘superregulador’ no hi ha cap recurs en la via administrativa, si bé es podrà interposar un contenciós-administratiu a l’Audiència Nacional en el termini de dos mesos des de la notificació. És previsible que les quatre entitats recorrin la sanció.

En tot cas, fonts de BBVA han informat que l’entitat interposarà un recurs a la sanció en considerar-la jurídicament errònia. Encara que des del banc respecten la decisió del regulador, consideren que la resolució no valora adequadament el context del mercat de finançament sindicat i creuen “fermament” que no s’ha produït cap infracció a la normativa de Competència.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »