Comença l’onada de calor, la pitjor dels darrers anys

Comença l'onada de calor i es preveu que cada dia que passi les temperatures s'enfilin més. Els punts més àlgids d'aquesta escalada de temperatures arribaran a partir de dijous amb temperatures que fins i tot superaran els 40ºC, segons assegura el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

El conseller d'Interior, Miquel Buch, va subratllar aquest dilluns que "qualsevol mesura de protecció, autoprotecció o responsabilitat serà poca''. En la mateixa línia, Buch va afegir que en una setmana que va qualificar d'''extremadament complexa'' és necessari allargar la situació de ''prealerta'' de tots els ciutadans al llarg dels propers dies. 

Buch va explicar que els cossos de seguretat vetllaran per la seguretat de la població, i per això va dir que preveu tornar a activar en fase d'alerta el PROCICAT a partir d'aquest dimarts i convocar el comitè tècnic Infocat per treballar la setmana d'altes temperatures i d'alt risc. 

La responsable de la gran calorada és una pertorbació atlàntica que se situarà enfront de Portugal. Com que les borrasques giren en sentit antihorari, amb una part frontal on els vents són de sud, arrossegaran l'aire càlid del nord d'Àfrica cap a Catalunya, i arribarà a França, Països Baixos, Anglaterra i Alemanya.

Risc elevat d'incendis

Davant la pujada de temperatures, els bombers alerten del risc d’incendi forestal i per això demanen la màxima col·laboració els propers dies. El conseller d'Interior va demanar mantenir la ''prudència i responsabilitat'' davant l'onada de calor. Les altes temperatures, la baixa humitat i l'estrès hídric dels boscos fan preveure als cossos de seguretat ''riscos potencials d'incendis'' de 100 hectàrees a principis de setmana i de fins a 1.000 cap al divendres, coincidint amb el punt àlgid de l'onada de calor.

Fins a 37ºC a Lleida

Meteocat ha llançat un avís per calor per a dimarts i dimecres a les comarques lleidatanes de Ponent, on les temperatures poden arribar aquests dos dies els 37 graus i no baixar a la nit de 20.

La predicció per a la ciutat de Barcelona indica que s'arribarà als 30 graus, uns 22 la nit de dimecres, mentre que a Tarragona es registraran entre 29 i 21 graus, i a Girona, entre 34 i 17.

El servei meteorològic preveu que les temperatures ascendiran dimecres per a, en principi, arribar la punta de calor el cap de setmana. El temps per aquest dimarts a Catalunya pronostica intervals de núvols alts, encara que al sud de Tarragona es veuran núvols baixos o boirines matinals. Hi haurà vent en suspensió. A Girona, el vent bufarà de nord fluix cap al component est, mentre a la resta el vent serà de l'est o sud-est, de fluix a moderat.  

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: