Com fer-se autònom, una de les opcions per suportar la crisi

Tot apunta que l’increment d’aturats en els propers mesos llançarà unes xifres d’autèntic escàndol. Fins al punt que no són pocs els experts que auguren que a Espanya es donarà la taxa d’atur més alta de tot Europa. A Catalunya s’esperen unes xifres una mica més moderades però és indubtable que les conseqüències de la pandèmia del coronavirus, l’aturada econòmica que estem patint i el que encara està per arribar són tots factors molt preocupants.

Potser per això, i en previsió que seran moltes les empreses que no poden ocupar treballadors per compte d’altri, buscar un lloc al mercat en el qual es puguin explorar opcions per aconseguir ingressos mitjançant la modalitat de convertir-se en autònoms, sigui una solució que pot resultar d’ajuda per a milers de ciutadans.

Comercial

Un treballador autònom és el que es dedica a una activitat laboral personal i directa de manera independent. No sol tenir ingressos fixos i recurrents com passa en el cas del treballador assalariat, sinó que els seus ingressos varien en funció del volum i tipus dels serveis que presta o els béns que col·loca al mercat.

Malgrat que se’ls denomina com autònoms de manera genèrica, el col·lectiu d’autònoms no és homogeni. Són diversos els tipus de treballadors autònoms segons la seva condició.

Treballadors autònoms

Són els que regenten un petit negoci o prenen la decisió d’apostar per l’autoocupació. En aquest grup s’inclouen també professionals com els esportistes o els artistes, entre d’altres. Habitualment cotitzen per activitats professionals en el IAE.

Professionals autònoms

Pertanyen a aquest col·lectiu els treballadors de les professions conegudes com liberals (arquitectes, advocats…). Dins dels professionals autònoms es pot distingir els qui estan col·legiats i els que no ho estan.

Autònoms col·laboradors

Són els autònoms que tenen una relació familiar directa (parella legal o parentiu fins i tot de segon grau) amb l’autònom titular del negoci del qual depèn.

Autònoms econòmicament dependents

Són així mateix coneguts amb la denominació de TRADE. Són els treballadors o professionals autònoms que facturen almenys el 75% dels seus ingressos a un sol client. Tenen una protecció legal una mica més gran que la resta dels autònoms.

Autònoms societaris

Aquells autònoms que apareixen com els administradors d’una o diverses societats mercantils.

Passos per donar-se d’alta

El primer que cal fer és passar per Hisenda. Abans de començar l’activitat cal presentar la declaració censal per mitjà dels models 036 (règim general) o 037 (règim simplificat)- Així mateix, cal seleccionar l’epígraf professional del IAE que s’ajusti a l’activitat que es desenvoluparà dins del model 840.

Després, donar-se d’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms de la Seguretat Social (DESAFIA). Això s’ha de fer en un termini de 30 dies des de l’alta a Hisenda. Per dur-lo a terme cal omplir el model TA0521 juntament amb la presentació del DNI i una còpia de l’alta d’Hisenda. També és el moment per triar la base de cotització i les cobertures de què es desitja gaudir. En el cas d’anar unit a una societat o a una comunitat de béns s’ha de presentar també l’acord entre els socis o la documentació de la constitució societària, segons sigui el cas. Si l’autònom està obligat a estar col·legiat per desenvolupar la seva activitat per llei, també ha de presentar el certificat del col·legi professional.

Si l’activitat a realitzar requereix un local, caldrà sol·licitar a l’ajuntament de la localitat la llicència d’obertura i, si és necessari condicionar-lo, la llicència d’obres. Finalment, comunicar a la conselleria d’Ocupació de la Comunitat el centre en el qual es desenvoluparà l’activitat i les dades corresponents al mateix local i els seus treballadors.

Apretón mans

Les obligacions

Els autònoms han de pagar una quota mensual a la Seguretat Social per poder exercir la seva activitat i gràcies a la qual tindrà dret a un nombre legal de prestacions. Per norma general la quota d’autònoms de 2020 és de 283,3 euros mensuals, podent incrementar-se aquesta quantitat en el cas que el treballador s’aculli al cessament d’activitat o que triï incrementar tenir més cobertures que les bàsiques.

A més, l’autònom d’emetre factures pels serveis deixats com a conseqüència del desenvolupament de la seva activitat i documentar les despeses de la seva activitat professional podent desgravar-se aquells que compleixin els requisits assenyalats per les normes vigents.

També han de portar els llibres de registre per a l’IVA i l’IRPF, així com fer front a les cites trimestrals i anuals en la tributació de l’IVA. Tots els documents que hagin de veure amb l’activitat hi ha que conservats per si els demanés l’Agència Tributària (durant 4 anys en el cas de l’IVA i de 5 per a l’IRPF), tants els models de tributació com els contractes realitzats.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: