Com canvien els temps

Les patronals de les petites i mitjanes empreses de Catalunya, que en el seu moment es van alinear amb els partits polítics partidaris del procés defensant el “dret a decidir” han mostrat la seva indignació amb les mesures decretades pel Govern de JxCat i ERC per combatre la pandèmia.

Les conseqüències econòmiques de les restriccions imposades per a evitar l’increment de casos de Covid-19 i la gestió política de la pandèmia sembla ara haver fet canviar d’opinió als petits i mitjans empresaris catalans sobre el Govern, que ha anat perdent el suport dels empresaris.

La patronal Pimec va amenaçar aquest divendres al Govern amb una allau de demandes i petició d’indemnitzacions pels tancaments originats per les restriccions imposades per evitar la proliferació de la pandèmia si no es produeix un gir en les mesures per evitar la fallida dels negocis.

Pimec va presentar les conclusions d’un informe jurídic sobre la “possible responsabilitat patrimonial derivada de les mesures administratives adoptades amb motiu de la crisi sanitària” que pretén “instar l’Administració a agilitzar les mesures compensatòries necessàries per garantir la viabilitat dels sectors afectats pels tancaments”. En l’acte, Pimes i autònoms van mostrar-se “cansats de les almoines”.

Cecot, Fepime, Pimec i Femcat, però, van subscriure el maig de 2014 el Manifest del Far, document amb el qual donaven “suport incondicional” al dret a decidir. El document garantia l’adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir impulsat pel Parlament de Catalunya.

La patronal Pimec va defensar la conveniència d’un “referèndum acordat” amb el Govern central i també “complir amb la legalitat” poc abans de l’1 d’octubre. El president Josep González, va manifestar el seu compromís amb el “dret a decidir” durant el sopar anual que va celebrar l’entitat al Palau Sant Jordi en presència de Carles Puigdemont el setembre de 2017.

“Hem procurat mantenir-nos en tot moment en una posició prudent de silenci, sense fer posicionaments que anessin més enllà del dret a decidir” va dir, demanant també “complir amb la legalitat” davant el referèndum de l’1 d’octubre.

“A Pimec sempre hem defensat el dret a decidir, el qual hauria de ser exercit mitjançant un referèndum acordat amb el Govern central, dins d’un entorn de seguretat i certesa jurídiques, necessari per a les nostres empreses”, també va argumentar la patronal en un comunicat.

Pimec també va demanar el març de 2018 que la sortida al “conflicte polític” fos política i no judicial en un comunicat. “Pimec es mostra preocupada per l’agreujament del conflicte institucional, polític i social i demana amb fermesa una sortida política i de consens. La patronal lamenta que des de ja fa massa temps la judicialització ha passat per davant de la política i això només ha fet que engrevir la situació i, per tant, PIMEC entén que no és el camí adequat per resoldre el problema” van apuntar aleshores.

La patronal vallesana Cecot també s’ha posicionat a favor del “dret a decidir” i del procés des del seu inici. El president de la patronal Cecot, Antoni Abad, va defensar el “dret a decidir” dels catalans sobre el seu futur polític l’any 2014 i va afirmar que “en principi, no dubtem de la viabilitat d’una Catalunya independent”.

El president Artur Mas, fins i tot, va agrair a la Cecot que durant aquells “anys convulsos” de la política catalana hagi estat al costat de la majoria del país donant “suport al dret a decidir” durant la 21a edició de la Nit de l’Empresari.

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, uns anys més tard, va ser rebut amb una gran ovació quatre dies abans de la proclamació d’independència en arribar a la Nit de l’Empresari, la trobada anual que celebra la patronal Cecot, al Teatre Nacional de Catalunya.

67801-rebuda2.jpg

Anar a la font – e-noticies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: