Colau obre una consulta a les bases defensant la via PSC – Valls

Ada Colau i la direcció de Barcelona en Comú ja han pres partit. I, aquest cop, ho han fet de manera clara: volen un pacte de govern amb el PSC que faci Colau alcaldessa i que necessitarà de tres vots de la formació que encapçala l’ex primer ministre francès, Manuel Valls, i que integra Cs, per ser possible. La decisió final, però, es deixa en mans de les bases i, per això, els comuns han obert avui una consulta telemàtica per plantejar dues opcions. La primera: Colau revalidant el càrrec d’alcaldessa a través d’un acord de govern amb el PSC. I la segona: un govern amb ERC en el qual l’alcaldia l’ostentaria el republicà Ernest Maragall. 

Les opcions no fan cap referència, però, el suport imprescindible de la formació de Valls. I Colau ja ha deixat clar avui en roda de premsa que la coordinadora del partit s’inclina per la primera possibilitat. Per ser investida ella com a alcaldessa i deixar ERC a l’oposició. Sense desistir, això sí, de l’opció de poder teixir, si en algun moment és possible, el famós tripartit d’esquerres, al que ara renuncien. Segons Colau, la decisió s’ha pres tenint en compte el paper “clau” de l’alcaldia. “Per nosaltres l’elecció no és entre PSC i ERC, és l’alcaldia”, ha defensat la candidata.

Colau abraça el PSC per a l'alcaldia

Colau abraça el PSC per a l’alcaldia

Colau ha defensat així l’acord amb el PSC com a “solució més positiva”.  La candidata ha negat que estiguin en política per “la cadira” o “per ostentar privilegis” i ha defensat que en quatre anys han constat “la importància de l’alcaldia” per marcar les prioritats del govern i de la ciutat.  Colau ha remarcat, però, que els vots del PSC són insuficients per a l’alcaldia i que els tres  vots que falten els ha ofert Manuel Valls.”És una qüestió que no ens agrada i que ens ha fet dubtar molt”, ha dit. “No és una decisió fàcil però hem decidit no renunciar a governar”, ha assegurat Colau, que ha dit que els vots són “regalats” i que no modificaran cap  de les posicions dels comuns. “Seguirem demanant la llibertat dels presos polítics i denunciant la judicialització de la política”, ha defensat després de remarcar que no s’havien “pogut imaginar mai” que Valls els oferiria aquest vots. 

“Les nostres posicions no es mouran ni un mil·límetre”, ha defensat Colau, que ha  dit que decisions com la de tronar a penjar el llaç groc a la façana de l’Ajuntament es prendran, de nou, a la junta de portaveus. El pacte de govern que resulti de la consulta -tenen dret a vot 10.000 inscrits, es farà de manera  telemàtica i es tancarà demà a les cinc de la tarda- es concretarà després de la investidura. Colau ha remarcat que amb el PSC encara no s’ha parlat de partiment de funcions i que el detall de les àrees s’abordarà després del ple de constitució, tot i que els socialistes havien demanat concrecions abans del ple. Quan això es detalli, els comuns tornaran a formular una consulta a la militància com la que ja es va fer quan es va segellar i trencar el pacte de govern del mandat passat. Pel que fa a possibles discrepàncies en qüestions com la nacional amb els socialistes, ha dit que uns i altres mantindran posicions diferents: “La defensa dels drets fonamentals formen part del nostre ADN”. I ha negat rotundament que els vots de Valls condicionin en absolut la seva política o que ells s’incloguin ara en un cordó sanitari contra l’independentisme. “Només parlem d’investidura”, ha remarcat.

El que queda per resoldre és quina capacitat d’assolir acords tindrà el possible govern de comuns i socialistes. Colau ha assegurat que s’esforçarà “moltíssim” per aconseguir una relació amb ERC “millor” de la que van tenir el mandat passar i ha acusat els republicans de “boquejar” projectes que ells mateixos portaven al programa, com l’enllaç dels tramvies. Colau ha assegurat que, durant les negociacions amb el PSC, els comuns no han plantejat altres àmbits de discussió com la Diputació de Barcelona o l’Àrea Metropolitana, però no ha negat que alters  formacions sí que hi hagin  fet. “Nosaltres no ho hem incentivat, ni hi hem participat”, ha assegurat. 

També està per veure com  acaba votant Barcelona pel Canvi-Cs.  Colau necessita, com a mínim,  el vots dels tres regidors independents i Cs manté que la seva opció és fer alcalde el socialista Jaume Collboni i no la candidata dels comuns. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: