Colau i Interior topen per la seguretat a les portes de la campanya

Quan falten dos dies perquè comenci la campanya electoral de les municipals, l’alcaldessa de Barcelona i aspirant a la reelecció, Ada Colau, ha passat a l’atac i ha carregat contra el Govern, a qui acusa d’haver abandonat la ciutat en matèria de seguretat i d’haver comès “deixadesa de funcions” en polítiques públiques com la construcció de residències per a la gent gran. Ho ha fet en una conferència organitzada pel Fòrum Europa en la qual ha desgranat projectes econòmics que el seu equip dibuixa per als pròxims quatre anys, com la conversió de la zona del Besòs en un ecodistricte especialitzat en economia verda i circular. En el torn de preguntes, però, quan se li ha demanat sobre problemes d’inseguretat, Colau ha atacat la conselleria d’Interior, a qui ha acusat de no presentar-se a les juntes locals de seguretat convocades a la ciutat i d’haver retirat el reforç policial dels Mossos d’Esquadra que es va acordar al Raval arran de la crisi dels narcopisos. També ha assegurat que la setmana passada, quan alguns seguidors del Liverpool desplaçats a Barcelona van generar problemes a la plaça Reial, la Guàrdia Urbana va haver d’actuar sola. I ha lamentat, de nou, la falta d’agents a la ciutat.   

“Mai havia fet una guerra política d’això”, ha defensat la candidata, que ha recelat ara –a les portes de la campanya– que “l’abandonament” que veu per part d’Interior pugui tenir finalitats “electorals”. Colau també ha atacat el Govern –i l’Estat– per la gestió del ‘top manta’. “Si totes les administracions fessin el que els toca, resoldríem el problema”, ha defensat, i ha insistit en demanar canvis en una llei d’estrangeria que considera “racista” i plans d’ocupació per donar una sortida a les persones que es dediquen a la venda ambulant.  

De fet, avui mateix l’alcaldessa ha enviat una carta al conseller d’Interior, Miquel Buch, per manifestar-li la necessitat de Barcelona de comptar amb “més recursos policials”. En l’escrit també li apunta les queixes dels veïns de Ciutat Vella per la “reducció” de dispositius a la zona i li demana “accions urgents” per cobrir les necessitats de la ciutat.

Interior no ha trigat a reaccionar al dard de Colau.  El director general de la Policia, Andreu Joan Martínez, ha respost a les declaracions de l’alcadessa de Barcelona i ha considerat que “són molt greus” i que cal “desmentir de manera rotunda i radical” les afirmacions: “És radicalment fals que els Mossos no estiguin presents a la ciutat de Barcelona”, ha assegurat, i ha acusat la candidata de BComú de ser qui actua amb òptica electoral amb el tema –espinós– de la seguretat.

El director de la Policia ha denunciat que es posi en dubte la feina i la presència dels cossos policials, tant dels Mossos d’Esquadra com de la Guàrdia Urbana, i ha conclòs que les declaracions de Colau “només s’entenen amb una clara intencionalitat i òptica electoral”, però “confonen la ciutadania i generen uns espais de debat que haurien d’estar al marge”. També la consellera de Presidència,  Meritxell Budó, ha entès les paraules de Colau com una “eina electoral” i ha demanat que les diferents administracions vagin “unides” en matèria de seguretat.

La crítica a la Generalitat també ha tingut un altre front durant la conferència de la candidata a la reelecció: les polítiques públiques. L’alcaldessa ha defensat que el consistori ja té cinc solars preparats per construir-hi residències de gent gran, però que el Govern no ho ha fet perquè així, ha dit, s’estalvia 29 milions d’euros. També ha criticat els endarreriments en la renda garantida. “E stem disposats que ens transfereixin competències. El que no pot ser és que les polítiques públiques que depenguin de la Generalitat estiguin encallades”, ha assegurat .

Confrontació amb Valls i Artadi

Quan se li ha demanat si estaria disposada a fer un cara a cara amb el candidat republicà, Ernest Maragall, ha donat pistes de com encarar l’estratègia electoral. Tot i no tancar la porta a la confrontació amb Maragall, Colau ha deixat clar que prefereix debatre amb qui té un model de ciutat oposat –”neoliberal”– com Elsa Artadi (JXCat) –amb qui ja té un cara a cara agendat– i Manuel Valls –amb qui ja en va fer un a La Sexta–. La candidata de BComú ha insistit que la seva política de pactes postelectorals s’enfoca a ERC i el PSC, però que aquestes dues forces no semblen disposades a sumar-se a aquesta entesa, perquè Maragall prioritza, ha dit, l’entesa amb Artradi i Jaume Collboni (PSC); vol treure els comuns del govern i està obert a pactar amb Valls.

Protagonisme de les Tres Xemeneies del Besòs

Després de desglossar ahir la seva visió pel que fa al model urbà, Colau ha desgranat avui les propostes econòmiques i, sobretot, el projecte de l’ecodistricte del Besòs. El que proposa és una prova pilot en una zona, la del Besòs, que ha lamentat que hagi estat “oblidada” durant tants anys. El projecte inclou la consolidació del Campus Besòs i un pla de desenvolupament per a les Tres Xemeneies, una zona que es vol projectar com a central i que tingui un gran parc davant del mar, habitatge i un equipament a l’estructura de les tres torres i a la sala de turbines.  

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: