Ciutadans demana a la mesa frenar la tramitació d’una ILP per declarar la independència

Tornar a declarar la independència i constituir Catalunya com un estat independent i sobirà, democràtic i social. Aquests són els requisits que inclou la iniciativa legislativa popular (ILP) que l’associació Unitat per la Independència va enregistrar al Parlament de Catalunya el passat 13 de juny. Una ILP que s’ha topat amb la negativa del grup parlamentari de Ciutadans, que ja ha demanat no admetre la proposta a tràmit, ja que, ha considerat, “instrumentalitza” la institució per perpetrar “atacs” contra l’ordenament constitucional. 

En el text, l’entitat independentista planteja aprovar la DUI sota el nom ‘Proposició de llei d’aprovació de la declaració d’independència’ i lamenta que l’estat espanyol hagi posat bastons a les rodes a “tota negociació” i hagi “violentat” el principi de democràcia. “L’organització i la celebració del referèndum ha comportat la suspensió de l’autogovern de Catalunya”, apunta, i afegeix: “i l’aplicació de facto de l’estat d’excepció”. 

La proposta, el contingut de la qual va ser avançat pel digital El món, exigeix impulsar un procés constituent i explicar a la comunitat internacional la fita de l’independentisme i mostrar mà estesa a les negociacions amb l’estat espanyol. Alhora, el document insta la UE a intervenir davant les “violacions de drets civils i polítics” en curs i apel·la les organitzacions internacionals a reconèixer la república catalana. 

La mesa té quinze dies, fins al 5 de juliol, per a valorar si admet a tràmit o no la iniciativa de l’entitat sobiranista i decidir si finalment dóna la raó a la formació taronja.

Per argumentar la seva postura, Cs ha recordat que el Tribunal Constitucional (TC) havia indicat amb antelació que la declaració d’independència del 27 d’octubre del 2017 perseguia “cancel·lar en el territori de Catalunya la vigència de la Constitució i l’Estatut”. Així mateix, la formació ha manifestat que l’òrgan judicial va emplaçar la mesa a paralitzar iniciatives parlamentàries que impliquessin ignorar els pronunciaments del Tribunal Suprem. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: