Cinc consells per assegurar-se un son profund

Una de cada quatre persones té problemes per dormir a la nit. Segons el perfil, de mitja els adults casats dormen millor que els divorciats, les persones de 60 millor que les de 50 i les dones solen tenir el doble d'insomni que els homes. Així va quedar reflectit a l'última Enquesta de Salut, Envelliment i Jubilació a Europa.

Les conseqüències de no dormir adequadament són dràstiques per al nostre organisme. Influeix en la capacitat de raonament, de concentració, atenció i estat d'ànim d'una persona. Si no es dorm bé es poden acabar desenvolupant altres patologies com l'ansietat o la depressió. En aquest sentit, és important seguir una sèrie de consells que ens poden ajudar a agafar millor el son i tenir un descans reparador per al nostre organisme.

Adormit sofá

Un canvi d'hàbits i rutines

És important revisar tot el que es fa abans d'anar al llit. Un sopar copiós? Treballar massa a l'ordinador just abans d'anar-se'n al llit? Prendre begudes amb cafeïna? Tot aquests hàbits poden perjudicar la qualitat del son, per això bo asseure's i establir una rutina que s'ha d'intentar complir al peu de la lletra. El millor consell, sopar aviat i de forma lleugera, fer una activitat –si és possible– relaxant i procurar no tombar-se al llit amb una pantalla. I, en la mesura que es pugui, cada dia anar a dormir a la mateixa hora. Els experts aconsellen la franja entre les deu i les onze de la nit per anar d'acord amb els cicles circadiaris del cos.

Crear un ambient adequat a l'habitació

Crear un bon ambient significa que el dormitori compleixi una sèrie de condicions que facin més fàcil el descans. Tenir una temperatura adequada (al voltant de 18 o 19º està bé), que l'habitació tingui una finestra que permeti la ventilació i l'entrada de llum natural. Procurar aïllar-se del soroll del televisor o altres sons que puguin interferir en el descans, comprar un bon matalàs… Després cada persona pot tenir els seus trucs, com escoltar una música relaxant o llegir un bon llibre.

Dormir en la foscor

Sembla una bajanada, però cada vegada és més difícil. Els llums de la nit, el costum de quedar-se adormit al sofà davant una pantalla, el televisor del dormitori que es queda encès gairebé tota la nit, els llums de l'exterior… La foscor és fonamental per aconseguir un bon descans i és necessària perquè l'organisme compleixi bé els ritmes circadiaris i, per tant, funcioni de forma òptima.

No prendre cafè

Encara que hi ha persones que diuen que prendre un cafè calent a la nit els ajuda a agafar millor el son, el cert és que la cafeïna es queda en l'organisme durant hores i és un excitant. Per tant, el més aconsellable és prendre un bon vas de llet o una infusió (també el te és excitant) i deixar el cafè per al matí.

Café

Fer exercici tres dies a la setmana

Està demostrat. Fer exercici com a mínim tres dies a la setmana i durant 45 minuts afavoreix el son i el descans. Això sí, és millor no practicar-ho a la nit. L'ideal és fer-ho durant les primeres hores del dia, perquè ajuda a alliberar tensió, se segreguen endorfines que milloren l'estat d'ànim i indueix al cansament a la nit i, per tant, a dormir millor.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: