Centenars de detinguts a Guatemala durant la jornada electoral

Centenars de persones detingudes a Guatemala durant la jornada electoral d’aquest diumenge, que també ha registrat incidents aïllats, segons ha informat la cadena de notícies Telesur i que ha recollit l’agència Europa Press. En aquest sentit, el ministre de l’Interior de Guatemala, Enrique Degenhart, ha assegurat que fins aquest moment hi havia més de 664 persones detingudes, 301 per delictes electorals i 363 per “altres causes relacionades”, que no ha detallat. Ara mateix, els col·legis electorals ja han tancat i s’ha començat a fer el recompte de vots.

A banda, Degenhart també ha anunciat la cancel·lació dels comicis al municipi de San Jorge (al departament de Zacapa), a causa de la dimissió de diversos membres de la Junta Electoral. Durant la jornada electoral, Degenhart va instar la ciutadania a acudir a les urnes de manera pacífica i va indicar que els efectius de la Policia Nacional Civil actuarien “amb la llei a la mà, aplicant els protocols adequats de l’ús de la força”, per garantir “la pau, la tranquil·litat i el desenvolupament” de la jornada.

Guatemala vota sota l’ombra d’una corrupció rècord

El ministre de l’Interior ha manifestat que des de dissabte es van produir “18 conflictes” en 38 municipis qualificats d’alt risc per “manifestacions, bloquejos, retencions, caminades o incidents” relacionats amb els comicis. Al municipi de San Jorge, al departament de Zacapa, hi ha una forta presència de càrtels de drogues locals, i una desena dels seus líders han sigut extradits als Estats Units acusats de narcotràfic.

Els col·legis electorals de Guatemala van obrir a les 07.00 (hora local) perquè uns 8 milions de votants exerceixin el seu dret en la primera ronda per elegir el president de la república, 160 diputats, 340 càrrecs municipals i 40 membres del Parlament Centreamericà (Parlacen). En total s’han habilitat 2.932 centres de votació, per als quals es van crear 21.089 juntes receptores de vots, òrgans temporals formats per diversos voluntaris que s’encarregaran de la recepció, l’escrutini i el còmput dels vots.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: